• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasipović: Pogrešno izračunat datum

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je u pojedinim medijima pogrešno izračunato da će referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Srpskoj biti održan 15. novembra.

On je naglasio da o tome odluku treba da objavi Narodna skupština Srpske.

"Ne tumačim odluku sudova, pa ni Ustavnog suda Srpske, ali mislim da je pogrešno interpretirana odluka u medijima gdje je izračunat datum održavanja referenduma, a na osnovu odluke Ustavnog suda vezanog za vitalni nacionalni interes", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa predsjednikom Osnovnog suda Duškom Milekićem.

Prema njegovim riječima, od datuma objavljivanja odluke Ustavnog suda u vezi sa vitalnim

 nacionalnim interesom se ne može izračunavati vrijeme referenduma, jer ta odluka ne opredjeljuje datum održavanja referenduma.

Kasipović je ponovio da su referendum i strukturalni dijalog dva potpuno odvojena procesa, i da se strukturalni dijalog vodi u smislu unapređenja pravosudnog sistema u BiH, u čemu Republika Srpska i njeno Ministarstvo pravde značajno participiraju.

On je rekao da Ministarstvo pravde Srpske u okviru strukturalnog dijaloga očekuje u narednom periodu seminar na kojem će predstavnici Republike Srpske argumentovati svoj pristup kada je u pitanju rad Suda BiH, naročito u pogledu proširivanja njegovih nadležnosti.

"Službeni glasnik Republike Srpske" objavio je odluku Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, kojom je utvrđeno da Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma o radu pravosudnih institucija BiH, koju je donijela Narodna skupština Srpske, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Rok za održavanje referenduma trebalo bi da počne nakon što u "Službenom glasniku" bude objavljena i odluka Narodne skupštine o raspisivanju referenduma, koja se zbog bošnjačkog veta našla pod lupom Ustavnog suda.

U "Službenom glasniku" navedeno je da je osporenom odlukom propisano da Narodna skupština raspisuje republički referendum na cijeloj teritoriji Republike Srpske, te da referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske".

Referendum bi trebalo da bude održan prve nedjelje nakon isteka 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o njegovom raspisivanju.

Vlada Republike Srpske zadužena je da obezbijedi sredstva i tehničku podršku potrebnu za sprovođenje referenduma, dok Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Jedan od preduslova za održavanje referenduma ispunjen je i u srijedu, kada je Narodna skupština Republike Srpske formirala Komisiju za sprovođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, čiji je osnovni zadatak zakonito sprovođenje ovog procesa.

Za predsjednika Komisije imenovan je Željko Mirjanić, a članovi su LJiljana Dabić, Vili Kuljanac, Dragoljub Reljić, Mile Dmičić, Željko Škondrić, Dobrila Drinić Malić i Dragan Ristić, te Darko Kremenović.

Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH Narodna skupština Republike Srpske donijela je 15. jula.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE