• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pada Vlada Federacije BiH?

Autor mondo.ba

Delegati u Domu naroda Federacije BiH u srijedu će se izjašnjavati o povjerenju Vladi Federacije BiH.

 Izjašnjavaje o povjerenju Vladi FBiH Izvor: MONDO/ Samir Cacan
Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Ovu inicijativu pokrenuli su poslanici SDP-a u Parlamentu FBiH, a inicijativu su podržali Demokratska fronta i Savez za bolj budućnost SBB.

U ponedjeljak je u Mostaru održana sjednica Kolegijuma Doma naroda FBiH, a Lidija Bradara, predsjedavajuća tog doma kazala je da na sutrašnjoj sjednici neće biti prihvaćen prijedlog za izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, prenose "Nezavisne novine".

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, koji je sredinom jula predložio SDP, će pasti. Što će SDP raditi u budućnosti, ne mogu komentarisati, ali pravo svakog je da pokreće inicijative. Međutim, mislim da je to dodatno zbunjivanje javnosti što nam u ovom trenutku ne treba", kazala je Bradara.

Njeno je mišljenje da ovoj vladi treba dati šansu.

„U međuvremenu smo imali tri sjednice i dosada se pokazalo da Vlada ima podršku u Domu narodu, a nadam se da će tako biti i ubuduće", ocijenila je Bradara i dodala je da se nada da će se svi početi ponašati odgovorno kada se vlada FBiH stabilizuje.

BiH je odabrala evropski put, a on ne nudi alternative. Na tom putu ima dosta obveza. Kao Dom naroda donijeli smo 26 zakona i odluka koji se tiču i privrede i svakodnevnog života građana. Pred nama je i rebalans proračuna u kojem je Vlada predvidjela pravce samozapošljavanja i prvo zapošljavanje mladih u BiH. To su projekti kojima se trebamo posvetiti, kao i izgradnji boljih privrednih i socijalnih uslova za sve građane BiH te se manje baviti politikom", zaključila je Bradara.

Ona je najavila i sljedeću sjednicu Doma naroda za prvu polovinu oktobra.

Tomislav Martinović, predsjednik Kluba delegata iz reda hrvatskoga naroda u Domu naroda FBiH rekao je, takođe, kako će prijedlog za izglasavanja nepovjerenja Vladi Federacije BiH biti odbačen, odnosno kako „nema šanse da prijedlog bude prihvaćen".

Slaviša Šućur, šef Kluba delegata iz reda Srba rekao je za „Nezavisne" da su 24 delegata dala potpis da se na dnevni red sjednice stavi izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Kakva će odluka biti ne znam i ne želim davati procjene. Mi smo odlučili da se pozabavimo ovim pitanjem jer još uvijek ne znamo da li Vlada FBiH ima u Parlamentu 50 glasova plus. Ako se ispostavi da ima, to je onda još bolje, onda ćemo moći raspralvjati o njenom radu", kazao je Šućur.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu FBiH koji je i pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH ističe da ga ne bi čudilo i da ova tačka ne dođe na dnevni red ili da bude skinuta, jer se i u slučaju izglasavanja novog Zakona o radu, nije poštovao Poslovnik.

Podršku našoj inicijativi dao je DF, SBB i sve manje stranke u federalnom Parlamentu, pa ostaje da se vidi šta će se desiti na sjednici", rekao je on.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE