• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko koga prisluškuje u BiH?

Autor SRNA

Prisluškivanje u BiH predstavlja "sivu zonu", a u njoj je učestala najdrastičnija pojava da državne institucije zloupotrebljavaju položaj i opremu za račun moćnika da bi došle do podataka, tvrdi ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Ćeranić je rekao da su mnoge afere u vezi sa prisluškivanjem u BiH pokazale da nezakonito špijuniranje nije kažnjivo, s obzirom na to da niko nikada nije procesuiran iako su mnogi ovakvi slučajevi javno rasvijetljeni.

"Zakon o krivičnom postupku odredio je da policijske agencije dozvolu za prisluškivanje dobijaju od sudije kome zahtjev uputi tužilac, a Zakon o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji odredio je da predsjednik suda daje dozvolu za prisluškivanje. To je pravno definisano, ali samo formalno jer ni kontrola procedure nije primijenjena", rekao je Ćeranić za "Glas Srpske".

Komentarišući izjavu poslanika Stranke zelenih u austrijskom parlamentu Petera Pilca o prisluškivanju razgovora stanovnika BiH koje je vršila Američka obavještajna agencija, Ćeranić je rekao da SAD kao globalna sila nastoje da istraže sve što ih zanima, zbog čega su prisluškivali i saveznike.

"To rade i službe drugih zemalja i to je nemoguće spriječiti. To znači da treba da imamo svijest o tome i da se, shodno tome, ponašamo", rekao je Ćeranić.

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Zoran Dragišić kaže da vrlo malo može biti urađeno u vezi sa zaštitom od američkog obavještajno-bezbjednosnog sistema, koji je najmoćniji u svijetu.

"Osim toga, ni zakonska regulativa ne prati dešavanja u tehnologiji prisluškivanja jer su zakoni u zemljama regiona fokusirani na sprečavanje domaćih službi da zloupotrebljavaju svoje tehničke mogućnosti, ali moćne međunarodne službe to rade svaki dan", rekao je Dragišić.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubìca Milic

Osjeti se kad neko prisluskuje..samo neka nauce da ne ometaju vezu ..debili !

Gz

Ma koga to jos interesuje? U Bejha svak svakog prisluskuje i opet niko nista nezna.

MONDO REPORTAŽE