• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeno šest osoba, oduzeto 10 tona duvana!

Autori mondo.ba Autori Agencije

U policijskoj akciji "List jedan" prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od 10 tona duvana, a uhapšeno je šest osoba, saopšteno je iz SIPA-e.

U akciji su do sada uhapšeni S.K, N.K, N.R, M.M, V.P. i DŽ.Z.

Ove osobe biće privedene u službene prostorije SIPA-e u Regionalnoj kancelariji u Tuzli, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Četiri osobe pozvane su u službene prostorije Sipe, gdje će biti saslušane u svojstvu osumnjičenih.

Portparol UIO Ratko Kovačević je na konferenciji za novinare rekao da su za ove osobe u ranijem periodu prikupljeni dokazi da se bave nezakonitim prometom duvana i dodao da je akcija provedena u Tuzli, Bijeljini, Srebreniku, Brčkom, Tržnici "Arizona" i Sarajevu.

Prema njegovim riječima, do sada je oduzeto deset tona duvana, koji je trebalo da bude plasiran na crno tržište.

Kovačević je rekao da postoje određene sumnje da je budžet BiH oštećen za oko 1,2 miliona KM, jer je odeđena količina duvana već završila na crnom tržištu.

Ističući da su prihodi od aksiza za duvan značajni za budžet BiH, Kovačević je podsjetio da je od aksiza na duvan u 2014. godini prikupljeno 758 miliona KM.

Šef Odjeljenja za provođenje propisa u regionalnom centru UIO u Tuzli Mehmedalija Osmić zahvalio je pripadnicima Sipe koji su učestvovali u akciji i dodao da će biti još privođenja jer je akcija još u toku.

Osmić je istakla da je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi i podsjetio da se akcija provodi po naredbi Tužilaštva i Suda BiH.

"Pretresi se realizuju s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, a u ovoj fazi je pronađena i razna poslovna dokumentacija, kompjuteri, telefoni, sim-kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku", navela je ona.

Jozićeva je dodala da će o statusu osumnjičenih osoba tokom dana odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva BiH.

Pripadnici Sipe i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započeli su rano jutros akciju kodnog naziva "List jedan" s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa duvana u BiH, a koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, te Policije Brčko distrikta.

Pretresi se vrše na deset lokacija na području opština Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, a sve u vezi sa saučesništvom.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a nastavak su akcije "List" koja je realizovana u julu ove godine.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su od marta do oktobra, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duvana, bez njegovog prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize.

Prvoosumnjičeni je kupovao duvan u listu, organizovao njegovo rezanje, preradu i pakovanje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duvan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom periodu prodato je najmanje 15.000 kilograma rezanog duvana, čime je Budžet BiH oštećen za oko 1.200.000 KM, a pribavljenja protivpravna imovinska korist veća od 80.000 KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE