• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Butmirski sastanak - nova prekretnica za BiH?

Političke partije i predstavnici EU i SAD večeras u Butmiru o rješenju krize u BiH. Paket mjera još nije poznat učesnicima sastanka.

 Butmirski sastanak - nova prekretnica za BiH? Izvor: MONDO

Lideri osam najznačajnijih stranaka u Bosni i Hercegovini razgovaraće u četvrtak i petak, uz posredovanje predstavnika SAD i EU, u Butmiru kod Sarajeva o promjenama ustava i rješenjima za deblokadu reformskih procesa i ubrzanje evroatlantskih integracija BiH.

Medjunarodnu zajednicu predstavljaće zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg i švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt, a očekuje se i prisustvo komesara za proširenje EU Olija Rena, kao i još nekoliko zvaničnika iz Brisela i Vašingtona.

Konferencija u Butmiru trebala bi da počne večerom, a poslije provedene noći u vojnoj bazi, u petak 9. oktobra, bili bi održani zvanični razgovori, na kojima će se lideri političkih stranaka upoznati i izjasniti o paketu mjera, koji donose zapadne diplomate. Lideri partija, kako su ranije prenijeli pojedini mediji, mole se za apsolutnu diskreciju, ali se saznaje da bi razgovori mogli da se nastave i u subotu, 10. oktobra, ako bude potrebno.

Cilj sastanka, za koji pojedini mediji navode da je najznačjini poslije dejtonskog, jeste izlazak BiH iz situacije koju međunarodna zajednica kvalifikuje kao "pat poziciju".

Šta sadrži paket mjera koji će biti predstavljen učesnicima sastanka za sada nije poznato, ali se pretpostavlja da će se, kroz promjene Ustava BiH, ojačati državni organi i smanjiti mogućnost da organi entiteta mogu blokirati bilo kakve procese u BiH.

Prema riječima jednog od zvaničnika iz delegacije EU, sastanak u Butmiru se nikako ne može zvati "Dejtonom dva" kako su to pojedini mediji opisivali, jer se događa u neko drugo vrijeme i u potpuno drugačijim okolnostima.

Prema nezvaničnim informacijama, koje prenosi "Blic", dokument, koji se još usaglašava na relaciji Brisel-Vašington, najvjerovatnije će sadržati rješenja kojima se predviđa uvođenje jednog predsjednika i dva potpredsjednika BiH, povećanje broja poslanika u državnom parlamentu i redukovanje entitetskog glasanja.

Istovremeno, predstavnici međunarodne zajednice u BiH upozorili su da će "svi lideri u BiH morati da progutaju neke stvari koje im se, možda neće svidjeti", ali da će, kao rezultat, "svi biti pobjednici".

Nagovještaj promjena koje će doći stigao je u srijedu od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji je poručio da BiH mora da se pripremi da stane na svoje noge pošto će koraci u cilju okončanja njenog statusa protektorata vjerovatno biti preduzeti ove nedjelje.

"Bosna bi trebalo da se pripremi za period bez visokog predstavnika. Ona bi trebalo da samostalno stoji, da hoda bez pomagala", naveo je Incko.

Poziv za učešće na sastanku dobili su lideri SNSD Milorad Dodik, PDP Mladen Ivanić, predsjednik novoformirane Demokratske partije Dragan Čavić, a iz Federacije BiH SBiH Haris Silajdžić, SDA Sulejman Tihić, SDP Zlatko Lagumdžija i HDZ Dragan Čović i HDZ 90 Božo Ljubić.

I premda se organizatori sastanka nadaju da će se svi odazvati pozivu, za sada je poznato da u Butmir neće doći Dragan Čavić, koji se na taj korak odlučio zbog, kako je sam rekao, nepostojanja političkog jedinstva u RS.

Predstavnicima stranaka iz RS nije poznato o čemu će se razgovarati na sastanku u Butmiru.

Premijer RS Milorad Dodik ponovio je stav da RS ne treba da učestvuje u ustavnim promjenama, ako njih modeliraju stranci, kao i da nema potrebe da se mijenja Ustav, jer je on derogiran raznim pojedinačnim reformama u prošlosti, koje su nelegitimne i dovele do prenosa nadležnosti na nivo BiH.

Komentarišući što na "butmirske razgovore" nije pozvana najjača opoziciona stranka RS, Srpska demorkatska stranka, Dodik je rekao da nije dobro što nije uključena ta stranka, jer ona ima značajan politički potencijal, koji se ne može zanemariti.

Dodik je ocijenio da se time želi "potkopati političko jedinstvo u RS" i naveo da su iz Federacije BiH pozvani svi relevantni politički faktori, a iz RS nisu.

Partija demokratskog progresa učestvovaće u razgovorima na Butmiru koje organizuju EU i SAD, a stranku će predstavljati potpredsjednici Branislav Borenović i Slobodan Nagradić.

"Predsjedništvo i Izvršni odbor PDP-a zauzeli su poznate stavove ove stranke da niko nema mandat da bilo šta radi protiv interesa RS i Dejtonskog mirovnog sporazuma i taj stav će biti prezentovan na sastanku u Butmiru", rečeno je Srni u PDP-u.

Iz SDA naglašavaju da je na sastanku moguć konsenzus, a predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da će se razgovori vratiti na temu aprilskih ustavnih reformi.

U SDP-u BiH su, navodno, već vidjeli prijedlog dokumenta za sastanak i nisu zadovoljni onim što je pripremljeno i što nazivaju radnim papirom. Oni su za suštinske, a ne za kozmetičke promjene.

Stranka za BiH smatra da je ustavnim promjenama potrebno eliminisati entitetsko glasanje.

Pet stranka sa hrvatskim predznakom usaglasilo je zaključke kako će sva druga rješenja koja bi značila neravnopravnost Hrvata sa druga dva naroda u BiH biti odbačena.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka pet stranaka sa hrvatskim predznakom u BiH rekao je da suštinske promjene Ustava nisu moguće i da bi ponavljanje tzv. Aprilskog paketa bilo neozbiljno, jer je taj paket ustavnih promjena već propao u parlamentu BiH.

Uoči butmirskog sastanka u Banjaluci su na razgovorima sa rukovodstvom RS boravili politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović i savjetnik predsjednika Republike Mlađan Đorđević.

Kako je rečeno Tanjugu, Srbija želi da bude konstruktivna i smatra da jedino konstruktivnošću i dogovorom može da se postigne rješenje za BiH.

Takođe, Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, smatra da je najbolje da se sva tri konstitutivna naroda dogovore o rješenjima koja će omogućiti napredak i evroatlanske integracije BiH.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE