• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komemoracija stradalim kakanjskim rudarima

Autor Anadolija

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, himne rudara, molitvom i minutom ćutanja danas je na komemoraciji u Domu kulture u Kaknju odata počast četvorici rudara koji su poginuli u nesreći u Rudniku mrkog uglja u Kaknju.

Dvoranu u Kaknju ispunio je veliki broj građana, kolega i članova porodica koji su se u suzama oprostili od rudara Muhameda Sarača (rođen 1968. godine), Nermina Mušije (1977.), Sejada Gađuna (1971.) i Mije Stojičića (1976.).

Svi oni, kao rudari treće smjene, poginuli su u noći sa 12. na 13. oktobar u jami Begići-Bištani Rudniku mrkog uglja u Kaknju kada se njih, na dubini od oko 105 metara ispod zemlje, urušila drvena pograda uslijed čega se srušio gornji svod rudarskih prostorija.

Fotografije stradalih rudara postavljene su danas na sto ispred kojeg su položeni cvjetni vijenci, a tišinu u dvoranu prekidali su samo jecaji porodica stradalih rudara.

Sve dok rudari budu kopali ugalj, strah će svakodnevno teći njihovim venama, kazao je u svom govoru predsjednik Rudničkog odbora sindikata Nezir Begić.

"Nisu ovo samo brojevi iza kojih su kakanjski rudari koji izgubiše bitku sa utrobom zemlje. Ne sabirajte, zbir je prevelik. Vrijeme će istinom pokazati pravičnost svega što radimo, zato sada možemo kritikovati i ljutiti se, ali istina je jedna - njih četvorica više se neće bilježiti na svojim brojevima. Smrt nije kraj, jer smrti zapravo i nema, tako kaže pjesnik", kazao je Begić kroz suze.

Stradali rudari izgubili su život časno radeći svoj posao, a njihova smrt je nenadoknadiva, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić pozivajući na pomoć porodicama stradalih rudara.

"Iskrene riječi saučešća želim uputiti svima u Kaknju, svima hvala što svojim prisustvom dijele bol sa porodicama radnika. Rana iz Raspotočja je još otvorena a imamo novu, jednako bolnu. Danas smo puni bola i tuge došli u naš rudarski grad", kazao je Begić i dodao:

"Po zadnji put molimo za sigurnije uslove rada. Čudan je rudarski bijes. Po zadnji put pozivam na humanije uslove za naše rudare."

Po završetku komemoracije stradali će biti sahranjeni u mjesnim grobljima u Ričici, Velikim Trnovcima i Gornjim Lučanima.

Poginuli rudar Mijo Stojičić (1976.) biće sahranjen sutra, 16. oktobra u selu Ratanj kod Kaknja.

Odlukom načelnika Kaknja Nermina Mandre na području opštine Kakanj proglašen su dani žalosti 14. i 15. oktobra dok je Vlada FBiH donijela odluku kojom je srijeda, 15. oktobar proglašen Dan žalosti na prostoru Federacije BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE