• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH nije dobra za Srbe

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Republike Srpske Dodik izjavio je večeras da su Srbija i RS dvije srpske države i dodao da se "ne smije graditi Bosnu i Hercegovinu, jer BiH nije dobro mjesto za Srbe".

Srbija je naša želja, Srbija je mjesto gdje želimo da idemo za razliku od onoga gdje nas guraju, a gdje nećemo", rekao je Dodik na otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je rekao da, kada je teško, Republika Srpska "živi na inatu" i dodao da će se u BiH "jednoga dana" sve stvari rješavati referendumom, a da je zahvaljujući RS Visoki predstavnik u BiH "marginalizovan".

"Naša ljubav prema Srbiji je nesumnjiva. Čini mi se da mi ponekad više volimo Srbiju nego vi koji živite ovdje", kazao je Dodik. Naveo je da je u RS u posljednje vrijeme izgrađeno nekoliko stotina crkava, jer Srbi na taj način čuvaju svoj identitet.

Najavio je da će biti izgrađen i autoput od Banjaluke "sa usmjerenjem prema Srbiji" i dodao da je to kapitalan projekat.

"Želimo da na taj način spojimo Banjaluku i Beograd. Neki kažu pa imate u blizini autoput Beograd - Zagreb. Ali vidjeli smo šta to znači. Autoput nije samo za vožnju, on je i za osjećaj, on je i za dušu jer prolazi kroz naše zemlje", kazao je Dodik.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su se i vojvođanski Srbi svojevremeno borili za "prisajedinjenje ostalim srpskim zemljama".

"I ostvarili smo taj san. Možda zato najbolje razumijemo te iste snove i želje kod vas, našeg prekodrinskog roda, osjećamo tu čežnju preko Drine, jer je ista bila preko Dunava i Save. RS je tvrđava srpskog naroda i najveći uspjeh u odbrambenim ratovima devedesetih", kazao je Vučević.

PATRIJARH: REPUBLIKA SRPSKA JE SRPSKA DRŽAVA



Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras u Novom Sadu da je Republika Srpska (RS) "srpska država stvorena u našem vremenu"."RS je stvorena na tim prostorima da okupi narod srpski i da bude faktor mira na ovim prostorima. To je u našoj prirodi, našoj kulturi, našoj istoriji, jer mi nismo nikada osvajali tuđe prostore već smo branili svoje. RS postoji i postojaće na radost cijeloga srpstva", rekao je Irinej na otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je ocijenio da je u današnjem vremenu ugrožen "najsvetiji dio svete zemlje Srbije, Kosovo i Metohija".

"Prognan nam je narod, uništene mnogobrojne svetinje, groblja, jer je želja bila da se unište svi korijeni postojanja toga naroda. Sada žele da nam oduzmu naše svetinje Dečane, Gračanicu... Borimo se i borićemo se dokle god možemo da sačuvamo ono što je naše", rekao je Irinej.

Izrazio je nadu da će "onaj pošteniji dio sveta" shvatiti šta za srpski narod znače Kosovo i Metohija i tamošnje svetinje, "koje nisu od juče, već od vremena od kada tamo postoji naš narod".

Ovogodišnji "Dani Srpske u Srbiji", koje je organizovalo Predstavništvo RS u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

jovica92

Nezavisna Republika Srpska zivjela zauvijek!!!

bih

uje li ti dodiku ta bunca .jesi li ikad uo izreku bolje prvi na selu nego zadnji u gradu.ti bi se trebao najvie zalagati za bih.

MONDO REPORTAŽE