• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Butmir: Na potezu lideri BiH

Liderima sedam vodećih političkih partija postavljen rok do 20.oktobra da pronađu dogovor o budućnosti u BiH.

 Butmir: Na potezu lideri BiH Izvor: MONDO

Lideri sedam političkih partija iz Republike Srpske i Federacije BiH koji su  u vojnoj bazi Butmir razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD nisu potpisali nikakav papir, a organizatori sastanka nisu ponudili nikakav dokument nego su predstavili principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlanstkim integracijama.

Zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg , ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i komesar za proširenje EU Oli Ren ostavili su domaćim liderima rok do 20. oktobra da razmotre njihove prijedloge, nakon čega će ponovo razgovarati. Štajnberg je nakon sastanka rekao da postoje obećavajući elementi da se ide dalje. Pogledajte galeriju.

On je naglasio da lideri stranaka moraju da shvate da nikome neće biti udovoljeni maksimalistički zahtjevi i ponovio da su SAD i EU opredijeljene da sa domaćim političarima učine sve na ubrzanju puta BiH ka EU i NATO.

Prema njegovoj ocjeni, postoji široko shvatanje među strankama da je ovo ključno vrijeme za BiH. Bilt je nakon sastanka rekao da EU i SAD ne žele da BiH zaostaje za zemljama regiona, kao što se desilo u slučaju viznog režima. Prema njegovim riječima, domaći politički lideri moraju donijeti odluke kojima će biti omogućeno da se BiH priključi EU.

"Na sastanku su postavljene osnove", rekao je Bilt, koje će stranke u RS i FBiH dalje razmatrati.  Prema ocjeni Rena, sastanci u Butmiru koji su trajali posljednjih 20 časova odnosili su se na budućnost BiH.
"Lideri u BiH imaju 10 ključnih dana i mislim da to možemo iskoristiti da bi bili postignuti važni ciljevi. Vjerujem da ova prilika neće biti propuštena", rekao je Ren.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su evropske integracije bile osnovna tema sastanka u Butmiru.
"Rekli smo da ne želimo da vidimo  situaciju u kojoj se `pet plus dva` uslova širi na `pet plus dva plus jedan`", rekao je Dodik.

To, prema njegovim riječima, nije fer i Republika Srpska ne želi da vidi takav razvoj razgovora.

"Neki su to identifikovali kao potrebu za ustavnim promjenama. Mi smo rekli da je RS potpisnica Dejtonskog sporazuma, Aneksa 4. tog sporazuma, odnosno Ustava BiH i samo institucije BiH mogu dati saglasnost za eventualne ustavne promjene", naglasio je Dodik.

Najavljujući nastavak razgovara, lider SNSD-a je ponovio stav RS da ne treba mijenjati Ustav BiH, iako  je Narodna skupština ranije donijela jasnu odluku da se u tim razgovorima učestvuje.
Prema Dodikovim riječima,  razgovori u vojnoj bazi Butmir nisu se odvijali po principu ponude. Niko ništa nije tražio ni nametao.

"Ukazano je na potrebu da se ubrza evropski put BiH i da treba deblokirati taj proces. Očekuju da se mi u BiH dogovorimo i to je ključno", rekao je Dodik i ocijenio da ustavne promjene nisu postavljene kao uslov za ulazak BiH u Evropsku uniju.

"Mislim da to nije fer, rečeno je `pet plus dva` i to ostaje kao uslov za kandidaturu BiH", zaključio je lider SNSD-a.

On je istakao da je jasno rečeno da RS nema prijedlog ustavnih promjena, da smatra da se ne može formirati vlada BiH, niti širiti nadležnosti, kao ni da ono što je odlukama i nametnutim rješenjima visokog predstavnika sa RS preneseno na BiH ne može automatski ući u ustavni tekst.

"RS nema prijedlog ustavnih promjena, ali naravno možemo da čujemo o tome šta drugi misle. Smatramo da se u tom pogledu ne može formirati vlada BiH. Ne mogu se proširiti nadležnosti. Ono što je odlukama i nametnutim rješenjima visokog predstavnika istrgnuto iz RS i preneseno na BiH ne može automatski ući u ustavni tekst", poručio je Dodik novinarima nakon sastanka.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je nakon sastanka u Butmiru da dolazak visokih zvaničnika EU i SAD najbolje pokazuje da međunarodna zajednica želi napredak u BiH.

Prema njegovim riječima, zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i komesar EU za proširenje Oli Ren ponovili su  političkim liderima iz BiH da zemlja ne može ući u EU dok je prisutan visoki predstavnik.

On je izrazio nadu da će do ponovnog dolaska međunarodnih zvaničnika 20. oktobra lideri doći do nekih dogovora i zajedničkog dokumenta, jer su bili veoma konstruktivni tokom sastanka. "Svi lideri su tokom sastanka bili konstruktivni i iznijeli prijedloge, koji su uglavnom poznati", rekao je Incko.

Odgovarajući na pitanje da li su ustavne promjene uslov za zatvaranje OHR-a, Incko je istakao da ostaju "pet plus dva" uslova i cilja koje je postavio Savjet za provođenje mira (PIK), ali da bi bilo dobro da lideri ove zemlje dogovorom promijene Ustav.

Silajdžić nezadovoljan!

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić nezadovoljan je što na sastanku u Butmiru nije razgovarano o ukidanju entitetskog glasanja, za koje smatra da je glavni mehanizam blokade političkih dogovora u BiH.

"Interesantno je da je ponovo pitanje državne imovine u prvom planu", rekao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, sada svi priznaju da to jeste državna imovina, ali se očekuje da država na neki način to preda entitetima.

"Naravno, to je ispod nivoa Dejtona i naš stav o tome ostaje isti", istakao je Silajdžić, negodujući što se i dalje pominju prudska rješenja. On je dodao da na  sastanku nije bilo govora o ukidanju Federacije BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je  da je na sastanku lidera iz RS i FBiH i predstavnika EU i SAD u Sarajevu razgovarano o "aprilskom paketu plus", pri čemu je precizirao da bi to "plus" moglo da znači osnivanje Vrhovnog suda BiH.

Svaka država ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. BiH nema sudsku vlast", rekao je Tihić. Prema njegovim riječima, Vrhovni sud imao bi nadležnosti svih vrhovnih sudova.

Tihić je potvrdio da učesnici razgovora nisu dobili nikakav papir od predstavnika EU i SAD, ali da je sam njihov pristup razgovorima bio ozbiljan, a "sadržaj paketa vidljiv".

"Nakon eventualnog dogovora, imamo obećanje da BiH do kraja godine može da aplicira za kandidata za članstvo u EU i da od 1. jula naredne godine bude oslobođena viza, kao i da ubrza put ka Natou", dodao je Tihić i naveo da je "spomenuto i pitanje državne imovine".

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa  Branislav Borenović izjavio je da je za PDP  najvažnije da je entitetsko glasanje nešto što je sačuvano i vjerovatno neće biti dovođeno u pitanje u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, predstavnici SAD i EU informisani su o stavu PDP-a da nema potrebe ići u izmjenu Ustava BiH i da trenutno nema mogućnosti za takvo nešto.

Ekspertski timovi SAD i EU ostaju u BiH i nakon sastanka na Butmiru sa predsjednicima sedam stranaka iz RS i FBiH.

U ime SAD do 20. oktobra, kada je najavljen nastavak pregovora, u BiH boraviće Stjuart Džons, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i Zoltan Martinus, direktor Sekretarijata Savjeta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju. Iako je bilo najavljivano da će predstavnici SAD i EU donijeti "paket" za ubrazavanje puta BiH u EU i NATO, učesnicima sastanka nije predočen nikakav dokument. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE