• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja privrednih komora BiH, Srbije i Turske

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Sarajevu je potpisan protokol o razumijevanju između Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Srbije i Turskog odbora za spoljnu trgovinu

Potpis memoranduma o razumijevanju između Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Srbije i Vanjskotrgovinske komore Turske koji su stavili čelnici te tri institucije trebao bi rezultirati unapređenjem odnosa ocijenjeno je na današnjem Trilateralnom biznis forumu BiH - Srbija - Turska koji je održan u Sarajevu.

Kao prvi, konkretni oblik realizacije dogovorene saradnje uslijedilo je i potpisivanje memoranduma o saradnji između EMAY iz Turske i Instituta IPSA iz Bosne i Hercegovine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je današnji Trilateralni poslovni forum privrednika BiH, Srbije i Turske u Sarajevu prilika za unapređenje svih vidova saradnje ove tri zemlje, posebno ekonomske.

Šarović je na konferenciji za novinare najavio da će početkom 2016. godine u Istanbulu biti održana velika investiciona konferencija s ciljem da se u BiH i Srbiju privuče više investicija iz Turske, koja trenutno u svijetu ulaže više od 80 milijardi dolara.

On je naglasio da je veoma važan i razvoj turizma, zbog čega će u narednom periodu u Istanbulu biti otvoreno zajedničko turističko predstavništvo Srbije i BiH.

Šarović je naglasio da je obim trgovinske razmjene BiH sa Srbijom i Turskom veći od milijardu i 500 miliona evra, od čega milijardu sa Srbijom, a 500 miliona evra sa Turskom. On je istakao da u narednoj godini očekuje povećanje trgovinske razmjene sa ove dvije zemlje za više od 200 miliona evra.

Prema njegovim riječima, na forumu će se razgovarati i o unapređenju saradnje u vezi sa infrastrukturnim projektima, što će biti i jedna od glavnih tema 4. novembra na zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara, Šarović je naglasio da treba rješavati problem trgovinske saradnje sa samoproglašenim Kosovom jer je obim izvoza iz BiH u taj dio Srbije smanjen za 20 miliona KM i konstantno se smanjuje.

"Moramo naći način da ekonomija i privreda rade", rekao je Šarović i dodao da su vize problem broj jedan jer se na samoproglašenom Kosovu za vizu čeka i duže od dva mjeseca.

Ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči istakao je da treba razvijati ekonomsku saradnju u interesu građana i najavio da će od danas BiH i Srbija moći da koriste trgovinska predstavništva Turske u 160 zemalja.

On je naglasio da Turska želi sa svim zemljama Balkana da podigne na veći nivo trgovinsku saradnju, podsjetivši da oni podstiču svoje privrednike da investiraju u BiH i Srbiju.

Zejbekči je istakao da treba razvijati i turizam zbog čega će snimiti i turistički film o BiH i Srbiji koji će u Turskoj biti prikazivan u najudarnijim terminima.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić istakao je da BiH vidi veliku šansu da zajedno sa Srbijom i Turskom nastupa na tržištima, a i ovi trilateralni susreti su prilika da se unaprijedi saradnja sa ovim zemljama, a posebno ekonomska.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da nema drugog puta, osim saradnje i povezivanja privreda BiH, Turske i Srbije, i to na svim nivoima.

"Samo zajedno možemo uspjeti jer za to imamo potencijale", naveo je on i dodao da su najznačajniji infrastrukturni projekti, pomoć malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoj izvoz i lakše doći do sredstva određenih fondova.

Čadež je naglasio da će danas prezentovati mogućnost saradnje u agrobiznisu, gdje ima mnogo potencijala.

On je naglasio da se Srbija zalaže za privredno povezivanje i da je svaka prepreka loša i Privredna komora Srbije se zalaže da protok roba i ljudi bude što lakši.

Potpredsjednik Turskog odbora za spoljnu trgovinu /DEIK/ Mehmet Bujekeksi naglasio je da Ankara daje veliku važnost razvoju odnosa, posebno na ekonomskom planu.

On je naglasio da Turska investira u poljoprivredu, auto i tekstilnu industriju i nada se da će preko Srbije ostvariti značajan izvoz i u Rusiju.

"Cilj nam je da kroz ovakve trilateralne poslovne susrete nađemo način za što bolju saradnju", rekao je on i dodao da će danas između Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Srbije i Turskog odbora za spoljnu trgovinu biti potpisan protokol o razumijevanju koji bi trebalo da mobiliše sve snage da bi se unaprijedila saradnja na svim poljima.

Učesnici će tokom Trilateralnog poslovnog susreta imati priliku da diskutuju o mogućnostima saradnje, te ukažu na probleme između privrednika ove tri zemlje.

Privrednici BiH, Srbije i Turske učestvovaće i u bilateralnim razgovorima sa potencijalnim partnerima. Tokom Trilateralnog poslovnog foruma biće održana plenarna sesija na kojoj će se privrednicima obratiti zvaničnici tri zemlje, te predsjednici privrednih komora Srbije i Turske.

Organizator foruma je Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Turskim odborom za spoljnu trgovinu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE