• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivancov: Proslaviti Dejton, pa ukinuti OHR

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da bi trebalo ukinuti Kancelariju visokog predstavnika u BiH (OHR), ocijenivši da bi to bio dobar način za proslavu dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  Ivancov je zapitao zašto bi BiH, koja je suverena zemlja, trebalo da ima "lord protektora", dodavši da ne smatra da jedna zemlja može postati član EU ako nije upravljana izabranim institucijama, već od nekog od spolja.

"Zbog toga smo mišljenja da bi tu funkciju trebalo ukinuti. Mnogo toga što visoki predstavnik ovih dana čini je miro-menadžment. Dobro je da nisu upotrijebljena bonska ovlašćenja od 2011. godine. Zbog toga ne postoji nikakav razlog da ostane", rekao je Ivancov za bečki "Standard".

Ruski ambasador je podsjetio da je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira /PIK/ još 2006. donio odluku da se OHR zatvori 2007. godine, ali su se potom pojavili dodatni uslovi.

Govoreći o međunarodnoj misiji Eufor, Ivancov je napomenuo da Rusija i dalje smatra da ona ima bitnu ulogu i da nema ništa protiv produženja mandata, ali bez evroatlantske perspektive, te dodao da Moskva smatra da BiH ima širu perspektivu od EU i NATO.

"Ako se pogleda izvršni dio rezolucije, on se sastoji samo od tri paragrafa. Ostatak se bavi evroatlanstkom perspektivnom BiH i funkcijom visokog predstavnika. To su pitanja koja, prema našem mišljenju, nisu relevantna za mandat Eufora", rekao je Ivancov.

Kada je riječ o najavljenom referendumu o Republici Srpskoj o pravosuđu BiH, Ivancov ističe da, što se tiče pravosuđa, postoji razlog za nezadovoljstvo, ocjenjujući da u nekom smislu dio odgovornosti snosi i visoki predstavnik, čijom odlukom je u toj oblasti došlo do prenosa nadležnosti.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE