• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jahić novinarima: Ne razumijete vi šta je nauka!

Autor mondo.ba

Autor skandaloznog Školskog rječnika bosanskog jezika Dževad Jahić optužio je medije za zavjeru protiv bosanskog jezika, tvrdeći da su novinari neznalice i da ne razumiju nauku, niti znaju o čemu pišu

Nadležni u Federaciji BiH, ali ni u misiji OEBS u BiH, nisu reagovali na skandalozni sadržaj Školskog rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića. U međuvremenu, autor je nastojao da medije optuži za zavjeru protiv bosanskog jezika, tvrdeći da su novinari neznalice i da ne razumiju nauku niti znaju o čemu pišu, piše "EuroBlic".

Iz OEBS, koji je 2003. nadgledao proces uklanjanja uvredljivih sadržaja, na konkretno pitanje poslali su samo odgovor u kojem navode šta podrazumijeva Plan sprovođenja Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH kažu da ovog rječnika nema na listi odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu i da "naročitu pažnju posvećuju da se iz udžbenika koje odobrava Ministarstvo eliminiše jezik mržnje i sadržaji huškačkog karaktera".

Udžbenik nije na listi obaveznih, ali su škole poslije rata, po direktivi bošnjačkog političkog vrha, kupovale ovu knjigu. Jedno vrijeme je bio na listi, ali je poslije izbačen. Međutim, i dalje se koristi kao dodatna literatura, pa se može naći na policama školskih biblioteka u većini osnovnih i srednjih škola u FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, kao i na sarajevskom Filozofskom fakultetu gdje Jahić predaje. To je potvrdio i sam Jahić, ali tvrdi da od studenata nikad nije zahtijevao da je imaju.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da oni na početku svake školske godine školama u RS preporučuju da u nastavi koriste isključivo udžbenike sa spiska obaveznih.

Autor rečnika se oglasio u federalnim medijima u kojima tvrdi da su se "obrušili na njega u sklopu kampanje iz beogradske kuhinje protiv bosanskog jezika".

"Bosnista i serbokroatista" Dževad Jahić

Dževad Jahić, rođen je 1948. godine, a osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Diplomirao je na beogradskom Filološkom fakultetu srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Magistarski rad pod nazivom "Lovačka terminologija i lovački žargon u govoru rogatičkog kraja" odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne" odbranio je 1981. godine. Jahić je po zvanju   "bosnista i serbokroatista", navode federalni mediji.

Jahić je "EuroBlicu" ipak potvrdio da i dalje čvrsto stoji iza termina koje je koristio u rječniku i da su "novinari obične neznalice koje nisu osposobljene da čitaju i ne razumiju šta je nauka" i da ništa nije pogrdno ako se to već koristi u narodu.

Na pitanje novinara zašto, recimo, u udžbeniku nema riječi ustaša, ako je četnika već definisao kao "pripadnika srpske vojske koja je kroz historiju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom", Jahić je odgovorio: "Zar nema? Pa eto, možda ste kod ustaše u pravu, ali inače novinari pišu o glupostima".

U OHR su naveli da su netolerancija i diskriminacija u obrazovnom sistemu neprihvatljivi i da OHR ističe potrebu da javni prostor u BiH bude očišćen od uvredljive terminologije.

Lingvista Midhat Riđanović iz Sarajeva osudio je korišćenje rječnika za koji kaže da je "obično smeće" i da FBiH ne smije sebi da dozvoli da se ovakva literatura koristi u školama.

"Nijedan rečnik na svijetu ne smije da obiluje vrijednosnim sudovima, već da bude isključivo opisni. Rječnik Dževada Jahića je sve osim nauka", kaže Riđanović.

Opsceni termini

Jahićev školski rječnik obiluje i brojnim opscenim terminima. Tako je "kitonja - čovjek goleme k***", "naj*** – nastradati, nagrabusiti", uz primjer "Naj*** sam, duše mi", "objahati – biti na ženi, u fizičkom smislu, seksualno", "kitica – mala k***, dječiji penis" uz primjer: "Da ti vidim kiticu..."

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE