• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o državnoj službi: Klub Srba uložio veto

Autori mondo.ba Autori SRNA

Klub delegata Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa usvajanjem Prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Deset srpskih delegata iz SDP-a, DF-a i SNSD-a potpisalo je zahtjev za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa, što znači da je za usvajanje ovog zakona osim opšte većine potrebna i većina iz svakog kluba.

Klub Srba pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog toga što postoji mogućnost da nijedan Srbin ne bude izabran na funkcije obuhvaćene Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi BiH, ali i zbog toga što je ustanovio da će Izmjena i dopuna Zakona dovesti do povećanja budžeta, a i generalno je stav da prijedlog Vlade FBiH nije u skladu s Reformskom agendom.

Ovo zakonsko rješenje neće dobiti podršku većine u srpskom klubu, pa će ići pred Ustavni sud FBiH na ocjenu ustavnosti.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je večeras izmjene Zakona o državnoj službi.

Izmjene je podržala većina od 59 poslanika iz SDA, SBB-a, HDZ-a BiH, SBiH, A-SDA, te BPS-a. Protiv ovog zakona, bili su poslanici iz DF-a, SDP-a, te HDZ-a 1990, njih 22.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Federacije BiH dio je Reformske agende za koju je potrebna reaktivnija i fleksibilnija državna služba, rekao je federalni premijer Fadil Novalić obrazlažući ovaj zakonski akt.

Zakon je potrebno usvojiti radi reorganizacije javne uprave u FBiH, odnosno da državna služba bude racionalnija i efikasnija, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015-2018. godine.

Federalni ministar pravde Mato Jozić obrazložio je poslanicima izmjene Zakona o državnoj službi FBiH, ističući da su zakonski principi, poput profesionalnosti i političke nezavisnosti ostali isti kao u postojećem zakonu.

Tokom prezentacije ministra Jozića istaknuto je da je i "Republika Srpska država u okruženju gdje se primjenjuju slična zakonska rješenja".

Na ovu konstataciju reagovao je poslanik Safet Kešo iz SDA, ističući da će ukoliko federalni ministar pravde još jednom spomene da je Republika Srpska država odmah zatražiti njegovu smjenu.

Prethodno su usvojene izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji u FBiH u dijelu u kojem se zakonska odredba koja tretira upravljanje kapitalom u elektroprivredenim društvima usklađuje sa Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE