• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador Austrije: BiH korak bliže EU

Autor SRNA

BiH se od ove godine nalazi na reformskom putu koji je dao prve rezultate i doveo je korak bliže EU, izjavio je ambasador Austrije u BiH Martin Pamer na obilježavanju Austrijskog nacionalnog dana u Sarajevu.

Pamer je rekao da Austrija ima povjerenja u reformske snage i budućnost BiH kao pravne države, sa funkcionalnim pravosuđem koje obuhvata sva lica i predmete, kao i u njen dalji pozitivni privredni razvoj.

"Odlučan nastavak reformskog puta vodi skorom podnošenju vjerodostojnog zahtjeva za pristupanje EU. Austrija, kao i sve druge zemlje članice Unije, odlučno će to podržavati", istakao je Pamer.

Direktor Rajfajzen banke BiH Karlhajc Dobnig pozdravio je dobre poslovno-ekonomske odnose i dugogodišnju saradnju BiH i Austrije koja se ogleda u visokim investicijama, te u činjenici da je u prvoj polovini ove godine Austrija bila vodeći investitor u privredi u BiH sa iznosom investicija od 111,9 miliona KM, odnosno 35,6 odsto ukupnih direktnih stranih investicija.

"Rajfajzen banka je članica Grupacije čije je sjedište u Austriji, a tržište BiH, na kojem je prisutna još od 2000. godine, smatra svojim. Banka već dugi niz godina podržava organizovanje svečanog prijema koji austrijska Ambasada priređuje povodom ovog praznika", izjavio je Dobnig.

Ambasada Austrije zajedno sa austrijskim predstavništvima u BiH, te austrijskom privredom i austrijskom Saveznom vojskom, za ovaj praznik priređuje svečanost kojoj su i ove godine prisustvovale zvanice iz svijeta politike, privrede i kulture u BiH, saopšteno je iz Rajfajzen banke.

Povodom ovog značajnog istorijskog datuma koji se obilježava 26. oktobra, širom svijeta se organizuju tradicionalni prijemi, te se označava proglašenje neutralnosti Austrije, čime je ova država dobila svoju nezavisnost.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE