• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena zajednička sjednica BiH i Srbije

Autori SRNA Autori Agencije

Prva zajednička zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije, koje predvode predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i srpski premijer Aleksandar Vučić, završena je u Sarajevu.

Razmatrajući aktivnosti u oblasti energetike dogovorena je saradnja dvije zemlje na izgradnji elektroenergetske interkonekcije – 110 kV dalekovoda Ljubovija – Bratunac.

Dogovoreno je i da se formira međuvladina ekspertska komisija koja će u saradnji sa entitetima sačiniti konkretan plan aktivnosti, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je ranije najavio da će Savjet ministara BiH i Vlada Srbije danas potpisati četiri protokola - o traženju nestalih lica, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i o saradnji u oblasti telekomunikacija.

Prema njegovim riječima, ovi protokoli biće potpisani nakon zajedničke sjednice na kojoj će biti riječi i o nalaženju modela plaćanja naknada za četiri opštine u BiH čiji su dijelovi zemljišta potopljeni izgradnjom hidroelektrana na Drini.

On je istakao da će na sjednici biti riječi i o memorandumima i dogovorima bilateralne saradnje, pitanjima sukcesije i uopšte saradnje u onim oblastima za koje obje zemlje smatraju da im u ovom trenutku mogu da budu interesantne, posebno tamo gdje mogu u potpunosti biti kompatibilne.

"To je, prije svega, razvoj transportne mreže i veza između BiH i Srbije. Tu fokus stavljamo na buduću izgradnju pruge na relaciji Beograd - Sarajevo, transportnog putnog pravca na relaciji Novi Sad - Šabac - granica BiH i trase kroz BiH, te u oblasti energetskog sektora. To je tretman rijeke Drine i 110-kilovoltni kabl između Bratunca i Ljubovije", naveo je Zvizdić.

On je naglasio da je riječ o svim projektima o kojima je razgovarano u okviru sredstava fonda za zapadni Balkan i koji mogu što više da ujedine tržište dvije zemlje i učine ga atraktivnijim za strane investitore koji ovo područje mogu da posmatraju kao mjesto njihovih budućih potencijalnih ulaganja.

Zvizdić smatra da zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije predstavlja dalje jačanje regionalne saradnje, unapređenje dobrosusjedskih odnosa i stvaranje daljih pretpostavki za ekonomsku saradnju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE