• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Budućnost BiH u EU bliža nego ikad"

Autor SRNA

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je da trenutni odnosi između BiH i EU predstavljaju "istorijski momenat" i da je budućnost BiH u EU bliža nego ikada.

"Dobra koordinacija unutar BiH je ključ da zemlja ostane na putu EU integracija", rekao je Vigemark, obraćajući se na Prvom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta koji je počeo danas u Sarajevu.

On je najavio da će u decembru zasjedati Savjet za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU i Specijalni komitet formiran za ovu svrhu.

"Vaše preporuke će biti od značaja za uspostavljanje pravila", poručio je Vigemark članovima Odbora ukazavši na njegov značaj i kontrolu provođenja Reformske agende koju treba da vrši parlament BiH.

On je naglasio da dodatna finansijska sredstva EU mogu da budu data kada dođe do usvajanja strategija u oblasti transporta i životne sredine, te ukazao i na veliki broj neriješenih sudskih predmeta u BiH.

"Oko tri miliona neriješenih sudskih predmeta je u BiH koji bi mogli da se riješe arbitražom", naveo je on.

Član Evropskog parlamenta Tonino Picula istakao je da je "prokopavanje tunela" u EU na vlastima BiH, te da su razlozi zastoja do sada bili unutrašnje prirode.

"Otvara se prostor komunikacije u novom obliku. Danas ćemo odgovarati na pitanja koja se odnose na sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU", precizirao je Picula.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić predstavila je uspjehe BiH od decembra 2014. godine, kada je usvojen novi pristup EU za BiH i projekte ostvarene u ovoj godini.

"Savjet ministara zadovoljan je dinamikom provođenje mjera iz Reformske agende", istakla je Savićeva.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH Nikola Lovrinović rekao je da će radom Parlamentarnog odbora doći do intenziviranja saradnje sa Evropskim parlamentom koja će postati dublja i efikasnija.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Toliko smo blizu da ce se prije raspasti EU a mozda i ova raspadnuta BiH

MONDO REPORTAŽE