• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srpska želi samo ono na šta ima pravo"

Autor SRNA

Republika Srpska ne ruši Dejton niti BiH, već samo želi da zadrži ono na šta ima pravo propisano njenim i Ustavom BiH, zaključak je završenog naučnog skupa u Banjaluci "Dejtonski mirovni sporazum - 20 godina poslije".

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović rekao je Srni, sumirajući rad ovog skupa, da se Srpska ne bori ni protiv koga, već da samo želi ono na što ima pravo prema Dejtonskom sporazumu i Aneksu četiri Ustava BiH.

"Niko nema ništa protiv modifikacije Dejtonskog sporazuma, ali njegova modifikacija može biti prema ustavnoj proceduri. Dakle, Ustav BiH može se mijenjati amandmanima, ali samo onda kada za to postoji politička volja i kada se unaprijed zna šta treba da se promijeni", istakao je Kuzmanović.

On je dodao da je, osim već poznatih stvari, dato i "neko novo svjetlo" na temu na koju se ovaj skup odnosio.

"To novo svjetlo leži u tome da se tačno pokaže da je Srpska ustavna kategorija, da počiva na tri čvrsta temelja - na volji naroda, svom Ustavu i na međunarodnom pravu, odnosno Dejtonskom sporazumu", istakao je Kuzmanović.

On je naveo da je na skupu izneseno 30 referata, da je učestvovalo oko 15-ak diskutanata, te da će svi referati i diskusije biti objavljeni u zborniku radova sa ovog skupa.

Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao da se pod zaključak skupa može podvesti i to da Dejtonski sporazum nije samo donio mir na ove prostore, već je utvrdio i unutrašnju strukturu BiH, priznao kontinuitet Republici Srpskoj koja je nastala 1992. godine i da kao takav treba da ostane.

On je istakao da se, u slučaju eventualne potrebe za bilo kakvim njegovim izmjenama, taj sporazum može mijenjati samo na način i u proceduri kako je i donesen - uz potpunu saglasnost volje svih njegovih potpisnika i drugih koji su učestvovali u potpisivanju.

Popović je podsjetio da su Republika Srpska i Federacija BiH potpisnice svih 11 aneksa tog sporazuma i da je samo na osnovu saglasnosti volje Srpske i FBiH moguće govoriti o njegovoj izmjeni.

Osvrćući se na skup koji je povodom 20 godina potpisivanja Dejtonskog sporazuma održan u Sarajevu, Popović je rekao da se tamo čula uobičajena priča koja se do sada mnogo puta mogla čuti, naročito od političara iz takozvane bošnjačke elite, o tome da je Dejton prevaziđen, da više nema nikakvog značaja i slično.

"Ako su se okolnosti do te mjere promijenile od njegovog potpisivanja do danas, odnosno kada prema Bečkoj konvenciji nastupe promijenjene okolnosti, onda je moguće da dođe do ozbiljne rasprave o tome šta će dalje da se dešava sa ovim sporazumom. Onda se vraćamo na stanje koje smo imali prije, odnosno u vrijeme kada smo imali Ženevske i NJujorške principe iz avgusta 1995. godine, koji su prethodili Dejtonu, u vrijeme kada je Srpska imala mnogo veći stepen i suvereniteta i teritorijalnog integriteta", naglasio je Popović.

On je istakao da stavovi prema kojima će se raspakivanjem Dejtonskog sporazuma doći do ukidanja Srpske predstavljaju zabludu, jer u tom slučaju Srpska ide u pravcu svoje nezavisnosti, s obzirom da na to ima pravo i prema univerzalnim aktima.

Ovaj skup organizovala je Akademija nauka i umjetnosti Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE