• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bećirović u Njujorku: Vlasti Srpske selektivno tumače Dejtonski sporazum

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je BiH postigla važan korak kada je Brisel donio odluku da otvori pregovore za pristupanje EU.

 Bećirović u Njujorku o stanju u BiH Izvor: YouTube, screenshot

Na početku je kazao da je visoki predstavnik jedini zvaničnik koji može podnijeti izvještaj pred Vijeće sigurnosti UN-a, a ne entiteti.

"Izvještaji koji dolaze iz entiteta su pravno ništavni. Samo se država obraća UN-u, a ne entiteti", kazao je Bećirović.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina članica Savjeta Evrope, UN-a i država koja je na putu u EU i NATO.

On je naveo da je važno da Savjet bezbjednosti UN u novembru produži mandat misiji "Altea".

Bećirović je mišljenja da vlasti Republike Srpske tumače, kako kaže, selektivno Dejtonski sporazum i smatra da se odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (koga vlasti RS ne priznaju) moraju sprovoditi u djelo na cijeloj teritoriji BiH.

"Prijete miru i stabilnosti. Godinama potkopavaju temeljne odluke iz Dejtona i sprovode pravno nasilje", ocijenio je Bećirović, tvrdeći da "govori u ime BiH".

Bećirović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, govorio je da je u Srebrenici jula 1995. godine "počinjen genocid nad Bošnjacima".

"Presuda najviših sudova kažu da je počinjen genocid. Lideri Republike Srpske ne poštuju presude sudova, oni slave presuđene ratne zločince i kažu da će i dalje provoditi mjere takvih ratnih zločinaca. To se može uzeti kao prijetnja počinjenu novog genocida. Zato je potrebno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju. Ona je od najveće moguće važnosti za širenje svijesti o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima. To je važan civilizacijski korak za istinu i pravdu", kazao je Bećirović.

U svom izlaganju Bećirović je naveo da su visoki predstavnici donosili "važne intervencije kako bi građani BiH živjeli u miru".

On je iskazao i svoj stav da mu smeta što predstavnici Republike Srpske ne dozvoljavaju da se otme imovina Republike Srpske.

"Predsjednik Republike Srpske javno zagovara ujedinjenje Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, to utiče na nekoliko država članica UN", požalio se Bećirović pred Savjetom bezbjednosti UN.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE