• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinute paprene naknade za rad u odborima

Autor mondo.ba

Dom naroda parlamenta BiH usvojio je zakon kojim se ukidaju naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim komisijama u institucijama BiH tokom radnog vremena.

Drugim riječima, Zakonom o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, službenici koji se finansiraju iz budžeta BiH, FBiH, RS, Brčko distrikta i kantona više neće imati pravo da tokom radnog vremena zasjedaju u raznim UO i NO, a da za to primaju paprene naknade.

Naime, zakon koji je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut ipak predviđa da mjesečna naknada za rad u ovim tijelima može maksimalno iznositi do visine osnovice za obračun plate zaposlenih u institucijama BiH, pišu "Nezavisne novine".

Arnaut je rekao kako će na ovaj način biti ušteđeno oko 3,12 miliona KM, koliko je iz budžeta godišnje isplaćivano za ove naknade.

On je podsjetio da istovremeno "njegov" drugi zakon, koji tretira pitanje ukidanja "bijelog hljeba", već osam mjeseci stoji u Domu naroda.

"On još nije prošao ni Komisiju za finansije i budžet. Drže ga i nisu ga razmatrali ni u prvom čitanju, iako je zakon kod njih od marta", kaže Arnaut.

Banjalučki dnevnik nedavno je otkrio detalje i odredbe novog zakona koji tretira to pitanje na način da se "bijeli hljeb" ne ukida, već se korištenje ove pogodnosti smanjuje sa godine na šest mjeseci. Predlagač je Ministarstvo finansija BiH, no ovaj zakon nije razmatran na posljednjoj sjednici Vijeća ministara.

"Stav SBB-a je da nema 'bijelog hljeba' za jedan jedini dan nerada, a kamoli pola godine. Mi ostajemo pri svom prijedlogu. Predstavnički dom ga je usvojio ogromnom većinom. Dom naroda treba odblokirati zakonodavni proces i konačno uvrstiti to na sjednicu Komisije za finansije i budžet, kojom predsjedava Lilja Zovko, i staviti ga na dnevni red što prije", poručuje Arnaut.

Sama Zovko izražava žaljenje što nisu prošli njeni amandmani na zakon koji je Dom naroda osvojio.

"Zakon će stupiti na snagu i tek ćemo vidjeti njegove nedostatke. Očekujem da će u međuvremenu iz Savjeta ministara doći cjelovito rješenje", ističe ona.

Na pitanje da prokomentira Arnautove navode kako je zakon o "bijelom hljebu" već osam mjeseci u Domu naroda te da ga Komisija za finansije i budžet, kojom ona predsjedava, još nije ni razmatrala, Zovko odgovara da će pitanje "bijelog hljeba" upravo biti definirano kroz cjeloviti prijedlog Savjeta ministara.

"Toliko je bilo nesuvislih odredbi da nismo znali šta s njim. Onda smo imali i Živkovićev zakon, pa onda ovaj zakon o naknadama. Zato smo zatražili cjelovito rješenje od Vijeća ministara, jer riječ je o 22.000 uposlenika i državnih službenika", ističe Zovko.

Ostali državni delegati s kojima smo juče razgovarali, poput Dragutina Rodića ili Martina Raguža, konačno su se slažili da je jedan ovakav zakon potreban, ako ništa onda zbog racionalizacije troškova, iako Raguž zastupa stajališta Kluba Hrvata kako je ovo pitanje moralo biti sistemski riješeno.

Vrankić imenovan za revizora

Dom naroda parlamenta BiH imenovao je Dragana Vrankića za generalnog revizora za Kancelariju institucija BiH, a za zamjenika Ranka Krsmana.

Usvojio je Zakon o dopuni Zakona o zaštiti potrošača u BiH, kojim se određuje da kredit u BiH ne može biti indeksiran ni u jednoj drugoj valuti osim u evrima, kao i Zakon o strancima. Delegati su podržali izvještaj o izvršenju budžeta i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, te izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta i međunarodnih obaveza za 2014. godinu. Imenovani su i ombudsmani za ljudska prava Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić.

Na zahtjev delegata iz srpskog naroda s dnevnog reda skinut je Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u konvertibilne marke. S dnevnog reda je skinut i Prijedlog zakona o policijskim službenicima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE