• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napadi u Parizu pokazali ozbiljnost situacije

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da su teroristički napadi u Parizu još jednom na najsuroviji način pokazali na ozbiljnost situacije kad je riječ o borbi protiv terorizma.

On je izjavio da terorizam treba definitivno poraziti, jer će sama priča da je pod kontrolom samo rezultirati ovakvim slučajevima i u budućnosti.

"Generalno i globalno ne uspijeva se poraziti terorizam, prije svega tamo gdje se produkuje. Sve što se dešava u Francuskoj, svijetu, a i u BiH rezultat je izvoza terorizma i radikalizma koji nema nikakve veze sa demokratskim i civilizacijskim vrijednostima i religijskim ubjeđenjima", istakao je Mektić.

On očekuje da se na globalnom nivou nađe dovoljno volje da se terorizam porazi, jer borba protiv tog zla nije problem jedne zemlje.

"Da je tako, Francuska bi to lako riješila jer je bogata i velika zemlja koja ima kapacitete i mogućnosti za to. Neminovna je puna saradnja između država i najveći mogući nivo razmjene podataka i informacija", smatra Mektić.

Kad je riječ o prijetnji terorizma u BiH, on je istakao da, ako je moguće da se ovako nešto desi u jednoj velikoj zemlji kao što je Francuska, onda se vidi sav problem ranjivosti BiH, gdje čak ne postoji ni dobra koordinacija svih bezbjednosnih agencija.

Prema njegovom mišljenju, na svim ovakvim slučajevima BiH treba da uči.

On je potvrdio da je posljednjih dana održao sastanak sa bezbjednosnim agencijama u BiH o ovom problemu i da je stepen opreza podignut na najviši nivo.

"Bezbjednosne agencije preduzele su neke konkretne mjere, što je i normalno nakon jedne takve prijetnje kao što je terorizam. Najvažnije je da poboljšamo koordinaciju, da svaku informaciju shvatamo ozbiljno, da ona može da bude ključ rješenja mnogih stvari. Sve vrijeme govorim i potenciram da i najmanja informacija može da bude ključ rješenja i predupređenja događaja", naglasio je Mektić.

Mektić je rekao da je ranije bilo planirano da u ponedjeljak, 16. novembra, otputuje u Pariz gdje je za utorak i srijedu imao najavljene sastanke, među kojima i sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova.

"Sa njim ću razgovarati i o ovom najnovijem događaju i iznijeti mu neka svoja razmišljanja o svemu tome, o problemu i borbi protiv terorizma", istakao je Mektić.

Osam napadača naoružanih "kalašnjikovima" i pojasevima sa eksplozivom kasno sinoć izvršili su nekoliko istovremenih napada na šest popularnih lokacija širom Pariza gdje je, prema dosadašnji podacima, ubijeno najmanje 128 ljudi, dok ih 99 u teškom stanju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE