• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojni organi BiH: Zakazale bezbjednosne agencije

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Najviši zvaničnici Ministarstava odbrane i Oružanih snaga BiH istakli su da je nedostajala koordinacija između bezbjednosnih agencija prije, za vrijeme i nakon jučerašnjeg ubistva dvojice vojnika u Rajlovcu.

 Ministarstavo odbrane i Oružane snage BiH: Zakazale bezbjednosne agencije Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Boris Jerinić
Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

"Ministarstvo odbrane želi da izrazi saučešće porodicama stradalih. Ubistvo se desilo van vojne lokacije i činjenica da su vojnici bili u uniformama ovo tretiramo kao napad na državu", rekao je Boris Jerinić, zamjenik ministra za upravljenje resursima.

On je istakao da je zakazala koordinacija i saradnja između bezbjednosnih agencija.


"Policijske strukture su isključile vojne organe iz procesa. Danas saznajemo da je kompletan slučaj preuzela SIPA i Tužilaštvo BiH, tako da ćemo imati dodatne informacije naknadno", kazao je Jerinić.

Veliku zamjerku Jerinić je imao i zbog toga što su obavljeni razgovori s porodicama stradalih, iako njihova imena Oružane snage nisu bila zvanično potvrdile.

"Ministarstvo odbrane je tek drugim saopštenjem obavijestilo javnost šta je bila zvanična potvrda identiteta ubijenih nakon čega smo posjetili porodice ubijenih", rekao je Jerinić.

Prema njegovim riječima podnesen je zahtjev da se vojska uključi u istragu. U toku su pripreme za sahranu ubijenih vojnika. Unutar ministarstva je dogovoreno da se proglasi dan žalosti.

Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je da jučerašnji događaj karakteriše kao teroristički čin.

"Ovo doživljavamo kao napad na naš način Života. Pucano je u mogućnost da Armin i Nedjeljko nešto rade zajedno. Ovo sada govorim u svoje ime. Očiglno je da imamo problem koji moramo nazvati pravim imenom - terorizam. Ova zemlja je preovladala veće neprijatelje nego sto je terorizam i kult smrti. Savladaćemo i ovo", kazao je Suljagić.

On je rekao da ih je ovaj događaj zadesio nepripremljene, ali ne krivicom Oružanih snaga. On je naglasio da će se to neće ponoviti.

Emir Suljagić
Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Jerinić i Suljagić su složni u tome da je koordinacija izostala, ali tvrde da to nije krivica Ministarstva odbrane.

"Zašto je koordinacija izostala? To pitanje nije za Ministarstvo odbrane, to bi trebalo pitanje postaviti drugim bezbijednosnim agenciama. Mi smo nadležni samo na području na kojem se nalaze objekti koji pripadaju Oružanim snagama", kazao je Jerinić.

Nakon napada u Francuskoj na pojedinim stranicama koje podržavaju taj teroristički čin, najavljen je napad i na strukture u Bosni i Hercegovini.

"O tome sam upoznat sam kao i vi, putem društvenih mreža. Nedostaje koordinacija i informacija. Nadam se da pored svih događaja koje se dešavaju valjda će svi shvatiti da imamo zajednički problem i nači rješenje kako bi se ovaj problem razriješio", rekao je Jerinić.

Na konferenciji za novinare direktno je okrivljena i policija u Kantonu Sarajevo.

"Izvršilac je od ranije bio poznat policiji kao počinilac različitih krivičnih djela, a policijske strukture nisu ništa učinile da se on prati ili da se izvrši pretres. To što je ubica imao automatsko oružje i bombu dovoljno govori o propustima", dodao je Jerinić.

Suljagić je kazao kako su Oružane snage glavni instrument borbe protiv terorizma, a nemaju niti jedan instrument da zaštite svoje snage van svojih objekata.

Da se ovaj događaj desio u Afganistanu, gdje BiH već devet ciklusa šalje svoje vojnike, kazao je Suljagić, vojska bi odmah intervenisala.

"U Rajlovcu, pedeset metara od naše kasarne mi nismo mogli ništa. Nemamo zakonska ovlašćenja van naše kasarne", kazao je Suljagić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE