Regovanje Fonda PIO povodom saopstenja Posta Srpske

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Fond PIO: Pokušaj blaćenja!

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Fond PIO RS oglasio se povodom navoda Pošta Srpske da su nadležni iz ove institucije prekršili prava penzionera, uskrativši im mogućnost da izaberu da penziju primaju putem Pošta, a umjesto toga uputivši ih na banke.

Iz Fonda PIO RS ističu da su "iznenađeni proizvoljnom i paušalnom ocjenom, te količinom netačnih informacija iznijetih od strane 'Pošta Srpske' po pitanju obavještenja upućenog korisnicima prava koji su svoje penzije primali preko 'Banke Srpske'".

"Tako tendenciozna saopštenja, osude i pokušaj blaćenja Fonda PIO, neka služe na čast onima koji koji stoje iza njega. Naše obavještenje za korisnike prava koji su penzije primali putem 'Banke Srpske' je nesporno. Sve korisnike smo uputili javno i transparentno da nove račune za isplatu penzija otvore u jednoj od banaka sa liste sa kojima Fond ima potpisan ugovor o isplati penzija", ističe se u saopštenju upućenom MONDO portalu.


U saopštenju se navodi da Fond PIO "nikada nije izdao nalog poslovnicama na terenu da traže ovjerenu izjavu od korisnika prava, niti je ona tražena, da su ukoliko penziju primaju putem 'Pošta Srpske' saglasni na 'kašnjenje penzije'".

"Iz 'Pošta Srpske' niko se nije obratio pismeno ili usmeno od strane odgovornih lica i zatražio od nas bilo kakvo obrazloženje, po bilo kom osnovu za saopštenje kojim smo pozvali korisnike prava koji su penziju primali putem 'Banke Srpske' da otvore račune u drugoj banci", navodi se u saopštenju.

Fond PIO ističe da za isplatu penzija putem banaka "nikada nije plaćao bilo kakvu proviziju, naknadu ili bilo šta drugo, a naročito ne kamatu u milionskim iznosima, kako navode iz 'Pošta Srpske', a što se sve može provjeriti u poslovnim knjigama i stalno se provjerava od strane nadležnih organa".

"Fond PIO za svaku isplaćenu penziju putem „Pošta Srpske“ plaća proviziju od 1%, što godišnje iznosi 4,5-5 miliona KM, a u ranijim godinama kada je procenat provizije bio 1,4%, to je iznosilo i mnogo više od sadašnjeg. 'Pošte Srpske' su za svaki dan kašnjenja uplate naknade za isplatu penzija Fondu PIO obračunale zateznu kamatu, što je Fond morao i platiti, a sve su to sredstva penzionera. Pored toga Fond je u obavezi 'Poštama Srpske' obezbijediti gotovinu za isplatu penzija, jer ne prihvataju žiralnu uplatu na svoje račune, za šta Fond dodatno godišnje izdvaja oko 700 hiljada KM.", ističe se u saopštenju.

Fond PIO u saopštenju navodi da je zakonom obavezan penziju isplatiti u mjestu prebivališta, a Zakon o prebivalištu i boravištu u čl. 3. tačka 7. definiše da je to opština, a ne nikako kućna adresa, kao što podrazumijevaju 'Pošte Srpske'.

"Isplatu penzija putem pošta zemlje u regionu vrše na teret korisnika prava, a ne nikako na teret Fonda. U cilju smanjenja troškova Fond PIO je otkazao ugovor o isplati penzija BH poštama i HP Mostar i od nove godine više nećemo plaćati distribuciju istima. Korisnicima prava koji su penzije primali putem ovih pošta ostavljeno je na slobodnu volju da se izjasne da li će penziju primati i dalje putem pošte i za to plaćati proviziju ili će se opredijeliti za isplatu penzija putem poslovnih banaka", navodi se u saopštenju.

U cilju daljeg smanjenja troškova, Fond PIO navodi da je preispitao i troškove distribucije penzija putem „Pošta Srpske“ i naredne godine ostaviće mogućnost korisnicima prava da se opredijele da li će penziju u narednom periodu primati putem 'Pošta Srpske' na svoj teret ili će penziju primati preko jedne od poslovnih banaka sa kojima Fond ima potpisan ugovor o isplati penzija.

"Pošte Srpske, trenutno Fondu po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osigu-ranje duguju 2,4 miliona KM, a rok isplate penzija je produžen ne zbog Fonda PIO, nego zbog uplatilaca doprinosa koji neredovno vrše uplatu doprinosa", navode iz Fonda PIO.

Iz ove instutucije na kraju ističu da im je "potpuno jasno da se svako bori za ostvarenje profita na tržištu, pa tako i 'Pošte Srpske', ali je krajnje tendenciozno, nekorektno i neprofesionalno pokušavati obmanjivati korisnike prava i javnost u Republici Srpskoj".

"Fond PIO ne može uticati na priliv sredstava potrebnih za isplatu penzija, jer je to nije u nadležnosti Fonda, ali možemo i moramo kao što to i činimo, uticati na smanjenje svih troškova, pa i troškova distribucije penzija putem 'Pošta Srpske', koji iznose preko 5,5 miliona KM na godišnjem nivou".

Još iz INFO

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

VRS-ovac

Zašto onda u Vašoj poslovnici u Trebinju meni nisu dali da primam penziju preko pošte, nego insistirali da donesem račun sa banke. Isto tako su moji prijatelji na čekovima dobijali obavješštenja da se sa pošte prebace na banke.

MONDO REPORTAŽE