• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Butmirski razgovori rasplet ili "baraž"?

Zvaničnici SAD i EU doputovali su u Sarajevo radi nastavka razgovora sa političarima iz BiH. Da li je BiH spremna na korak naprijed?

 Butmirski razgovori rasplet ili "baraž"? Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastao se u Sarajevu sa predstavnicima SAD, a očekuje se da se večeras sastane i sa predstavnicima EU, saznaje Srna.

Dodik se u 16.00 časova sastao sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Štajnbergom, bivšim američkim ambasadorom u BiH Klifordom Bondom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom i ambasadorom SAD Čarlsom Inglišom.

Dodik i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić trebalo bi da u 21 čas razgovaraju sa švedskim ambasadorom u BiH Bozeom Hedbergom, ministrom spoljnih poslova Švedske Karlom Biltom, evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.
Federalni mediji javili su da su završeni i sastanci Štajnberga sa liderima SDP-a i Stranke za BiH Zlatkom Lagumdžijom i Harisom Silajdžićem, te s liderom SDA Sulejmanom Tihićem.

O ćemu će razgovarati u Butmiru?

Na dnevnom redu sastanka u Butmiru lidera parlamentarnih stranka iz Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima SAD i EU trebalo bi da budu tri teme, i to vojna imovina, državna imovina i nacrt amandmana na Ustav BiH, saznaje Srna.

Lideri u BiH treba da iskoriste trenutak ozbiljnog angažmana zapada i postignu dogovor o reformama, koje će ubrzati integracije u EU i NATO, izjavio je američki ambasador u BiH Čarls Ingliš uoči pregovora.

"Imamo pažnju najviših lidera SAD i EU. Lokalni lideri moraju da shvate da je sada vrijeme da iskoriste tu pažnju i učine  neophodne kompromise, koji će BiH garantovati brži put ka evroatlantskim integracijama", rekao je ambasador SAD-a Čarls Ingliš.

On je dodao da paket reformi o kojem će se razgovarati 20. i 21. oktobra, uključuje mjere u vezi sa zatvaranjem kancelarije visokog predstvanika i ustavnim reformama.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko pozdravlja nastavak butmirskog dijaloga između političkih lidera u BiH, pod okriljem Evropske unije i SAD-a, te pruža punu podršku ukupnom procesu približavanja Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz OHR-a.

"Vidljiv je visok stepen pažnje međunarodne zajednice, koju pružaju kako EU tako i SAD, što samo potvrđuje njihove stalne napore u pružanju pomoći procesima integracije Bosne i Hercegovine. Ovu priliku treba iskoristiti, jer ovo je najveća podrška jednom konkretnom naporu nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bosanskohercegovački lideri moraju shvatiti značaj ovog trenutka i dati sve od sebe da dođe do uspjeha. Oni to duguju građanima i ovoj zemlji”, podsjetio je Incko.

Lidera SNSD-a Milorad Dodik smatra da prijedlog paketa koji bi trebalo da bude predmet razgovora u Butmiru predstavlja direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i Aneks 4. Ustava BiH na šta Republika Srpska, kao jedan od potpisnika, ne može i neće pristati.

On je naveo da dostavljeni prijedlog pokazuje samo da su prethodni razgovori, koje su vođeni sa domaćim liderima, bili paravan za "paket" koji je već bio sačinjen, "očigledno po volji samo jednog konstitutivnog naroda u BiH - Bošnjaka".

"Opšteprihvaćeni stav da su ustavne promjene vlasništvo domaćih političara i institucija u BiH poništen je prijedlogom paketa, koji bi trebalo da bude predmet razgovora u Butmiru, a koji ste nam danas dostavili. U potpunosti smo iznenađeni sadržajem prijedloga paketa koji nam je proslijeđen i smatramo ga antidejtonskim, politički nekorektnim i neprihvatljivom osnovom za razgovor", naveo je Dodik u pismu upućenom ambasadoru SAD Čarlsu Inglišu i švedskom Predsjedništvu EU, u koji je Srna imala uvidi.

Dodik podsjeća Ingliša i švedsko Predsjedništvo EU putem delegacije Evropske komisije u Sarajevu na kominike Upravnog odbora PIK-a u kome je jasno navedeno da ustavne promjene nisu dio uslova i ciljeva za tranziciju OHR-a.

"Naše konstruktivne primjedbe i sugestije u prve dvije runde razgovora, za vas očigledno nisu značili ništa, pa bi mogli zaključiti da je vrijeme koje smo na te razgovore potrošili bilo uzaludno. S obzirom da nije riječ i niste legitimni predlagači bilo kakvih izmjena u BiH, pa ni Ustava BiH, `prijedlog paketa`, koji nam je stavljen na uvid, za nas će ostati samo nekorektna, antidejtonska ponuda", navodi Dodik.

On naglašava da će bilo kakve akcije, koje bi eventualno bile preduzete u budućnosti u tom pravcu, SNSD smatraće direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja jedne suverene države.

Dodik je naveo da sa žaljenjem konstatuje da je dio međunarodne zajednice u potpunosti negirajući prava srpskog naroda i RS na jednakost u BiH, garantovana Dejtonskim sporazumom, još jednom pokazao nedostatak osjećanja za realnost u BiH.
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u ponedjeljak da postoji granica ispod koje ova stranka neće ići, niti prihvatiti ništa što je lošije od Dejtona, saopšteno je iz SDA.

"Ne smijemo zbog tzv idealnih rješenja, koja ne postoje nigdje u svijetu, priuštiti BiH i njenim građanima da i dalje ostanu taoci dejtonskih rješenja za koja svi znamo da su loša", rekao je Tihić i dodao da oni koji slijede viziju Izetbegovića, "zajedno sa ostalim snagama BiH", nastavljaju borbu za "bolju i pravedniju BiH".

"Možemo ići naprijed u pravcu uspostavljanja jače i funkcionalnije države ili ostati na istom, uz konstantne tendencije slabljenja i dalje razgradnje BiH, što traje već gotovo četiri godine. Zato nam je potrebno koliko jedinstvo bh. snaga, toliko i spremnost i umijeće za dijalog te hrabrost da pravimo kompromise", naglasio je Tihić.

Politički analitičar profesor Nenad Kecmanović smatra da bi nametanje ustavnih promjena u BiH predstavljalo izvor akutnih konflikata i ocjenjuje da bi izlazak RS iz zajedničkih organa i raspisivanje referenduma o otcjepljenju bio sasvim legalan i legitiman odgovor na pokušaje njenog ukidanja.

"Ukidanje entitetskog glasanja ili zamjena Savjeta ministara klasičnom centralnom vladom mogu Srbima biti samo nametnuti, jer bi time RS bila praktično ukinuta. Povlačenje iz zajedničkih institucija i raspisivanje referenduma o otcjepljenju bio bi iznuđen, ali jedino efikasan i potpuno legalan i legitiman odgovor", rekao je Kecmanović u intervjuu Srni.

Kecmanović, svojevremeno rektor sarajevskog Univerziteta i član Predsjedništva BiH, a sada profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smatra da ustavne promjene u BiH ne mogu biti nametnute, jer se polazi od pretpostavke da konačni cilj međunarodne zajednice zaista jeste stabilna BiH.

Govoreći o mogućim pravcima razvoja oko "butmirskih razgovora" i ustavnih promjena, Kecmanović smatra da su moguće neke više kozmetičke promjene u vezi sa Predsjedništvom BiH (predsjednik sa dva potpredsjednika, umjesto tri kopredsjednika), afirmacijom ljudskih prava i sličnim, koje za “spasavanje obraza” treba da pokažu da se ipak nešto uradilo.

Butmirski razgovori bili su tema sastanka srpskih učesnika sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem koji je prošle sedmice održan u Beogradu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je predstavnicima političkih stranaka iz RS da se Srbija neće miješati u pregovore koje s političkim liderima u BiH vode predstavnici SAD i EU, ali da se nada postizanju kompromisnih rješenja.

Izvor agencije Beta navodi "da je veoma izvjesno da će premijer RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odbiti rješenja koje će ponuditi predstavnici SAD i EU".

"Stiče se utisak da je Dodik spreman tek na minimalne korekcije Ustava BiH, koje bi podrazumjevala uskladjivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama u dijelu koji se odnosi na eliminisanje nacionalne diskriminacije pri izboru članova Predsjedništva BiH", naveo je isti izvor.

Na prvom sastanku u Butmiru učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, potpredsednik PDP-a Branislav Borenović, lider SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Liderima političkih partija u BiH ostavljen je rok do 20. oktobra da razmotre predloge zvaničnika EU i SAD koji su na sastanku iskazali mišljenje da treba da se ustavno konstituiše vlada BiH, umanje nadležnosti Predsedništva BiH, te da u Ustav budu uključene do sada prenesene nadležnosti sa entiteta na BiH.

Nakon ovog sastanka u BiH su ostali američki i evropski ekspertski timovi, koji su u razgovorima sa liderima političkih partija trebali da pripreme prijedlog za nastavak pregovora.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE