• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deset godina Oružanih snaga BiH

Autor SRNA

Svečanim postrojavanjem jedinica, dodjelom nagrada najboljim vojnicima i taktičkom vojnom vježbom u kasarni Rajlovac kod Sarajeva danas su obilježeni Dan Oružanih snaga BiH i 10 godina od osnivanja i rada Oružanih snaga BiH.

Učesnici ceremonije u Rajlovcu minutom ćutanja odali su poštu vojnicima Nedeljku Radiću i Arminu Salkiću, žrtvama terorističkog napada na Oružane snage BiH.

Čestitke za Dan Oružanih snaga BiH vojnicima i oficirima uputili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč i ministar odbrane u BiH Marina Pendeš.

Čović je istakao da je reforma odbrambenog sektora u BiH jedna od najbolje provedenih reformi u BiH, te naglasio značaj učešća vojnika iz BiH u mirovnim misijama širom svijeta.

"To treba naglasiti i siguran sam bez obzira na sve globalne promjene, prvi odgovor uvijek se očekuje od Oružanih snaga BiH", rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da će BiH u narednih mjesec dana biti u situaciji da preda aplikaciju za članstvo u EU, a dio zasluga za to pripada i Oružanim snagama BiH.

Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH spremne su da brane suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali se nada da za to neće biti potrebe.

Na pitanje novinara da li istraga u vezi sa terorističkim napadom na vojnike Radića i Salkića daje rezultate, Čović je potvrdio da i sam u skorije vrijeme očekuje konkretne rezultate, ali da je uslov i za to kao i za druge probleme u BiH zapravo reforma pravosuđa.

"Pravosuđe mora biti nezavisno, ja bih da manje oko toga pričamo, ali imamo pravo tražiti odgovor zbog čega je neko nešto uradio i zašto. Nije dovoljno iskazati saučešće i zahvaliti im se, moramo napraviti takvu snagu vojnika i oficira u Oružnim snagama BiH da se oni osjećaju bezbjednim. Ovo zlo koje imamo oko sebe jeste terorizam i BiH ne može biti izuzeta od toga. Sudije moraju biti nezavisne, jer ćemo tako dobijati odgovore", rekao je Čović.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč istakao je da je ponosan na sve pripadnike Oružanih snaga BiH koji spremno izvršavaju sve postavljene zadatke.

Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH razvile su se u veoma raspektabilnu vojnu snagu u regionu i aktivnog učesnika i profesionalnog i odgovornog partnera u operacijama podrške miru koje UN provodi širom svijeta.

Jeleč je podsjetio i na hrabrost pripadnika Oružanih snaga BiH u spašavanju života ljudi i njihove imovine tokom elementarnih nepogoda, poplava i snježnih mećava u BiH, kao i u efikasnim protivminskim akcijama, te rješavanju viška naoružanja i municije.

"Opšta bezbjednost svih u BiH naš je prioritet", istakao je Jeleč.

On se osvrnuo na napad u kojem su smrtno stradala dva vojnika Oružanih snaga BiH ističući da Oružane snage ne smiju uzmicati, već moraju da sarađuju sa obavještajnim i policijskim agencijama da se slični napadi ne bi ponovili.

"Izloženi smo i onima koji ne misle dobro BiH i vojnici su do ovih dana radili u drugom okruženju i sada kako nam se desio ovaj teroristički napad, moramo učiniti korak više. Ne mislimo uzmicati, moramo braniti sebe", rekao je Jeleč.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš poručila da će Oružane snage BiH i u budućnosti nastaviti da rade na izgradnji mira u BiH i svijetu kao i do sada.

"Oružane snage BiH su bez obzira na sve probleme sa kojima su suočene respektabilan faktor mira u ovom dijelu Evrope. To smo pokazali širom svijeta gdje god učestvujemo u misijama mira", navela je Pendeševa.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE