• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta predlažu SAD i EU za imovinu BiH?

Prijedlog međunarodnih pregovarača, koji će biti predmet razgovora u Butmiru, podrazumijeva da bi se vlasništvo nad imovinom prvobitno upisalo na BiH.

 Šta predlažu SAD i EU za imovinu BiH? Izvor: MONDO

"Svi upisi prava vlasništva vršiće se jedinstvenom pravnom radnjom, kojom će se vlasništvo nad imovinom prvobitno upisati na državu, a u slučajevima kada se sporazumom između vlada utvrđuje drugi nosilac prava vlasništva osim države, neposredno nakon toga istom pravnom radnjom će se ubilježiti prenos vlasništva na nosioca prava vlasništva koji je naveden u sporazumu između vlada", navodi se u deklaraciji o državnoj imovini.

Deklaracija predviđa da "država bude vlasnik imovine koja joj je potrebna u vršenju funkcija javne vlasti i imovine koja će joj biti potrebna u budućnosti za integracije u EU i NATO". U dokumentu se ističe da je cilj deklaracije da se postigne dogovor o praktičnoj i realnoj proceduri kojom će se riješiti pitanja koja se odnose na imovinu koja je zamrznuta odlukama visokog predstavnika iz 2005. godine na nivou države i entiteta.

Osim toga, eleminisaće se nesigurnosti u vezi sa zakononitim vlasništvom nad svom imovinom koju koriste država, entieteti i Brčko distrikt, napominje se u ovom dokumentu. U deklaraciji se navodi da dogovorena procedura podrazumijeva da će "sporazumom između vlada" biti osigurana osnova za upis prava vlasništva nad imovinom koja se koristi za vršenje funkcija javne vlasti.

"Imovina obuhvaćena sporazumom između vlada precizno će se utvrditi putem popisa državne imovine, kojeg je u avgustu 2009. godine pokrenuo OHR. Podržavamo i tražimo od svih relevantnih organa vlasti da u potpunosti i bez odlaganja sarađuju u procesu popisa kako bi mogao biti okončan najkasnije od 15. novembra", navodi se u deklaraciji.

Sva državna imovina koju trenutno koriste država, Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt za vršenje funkcija javne vlasti, prema ovom dokumentu, bila bi raspodijeljena u vlasništvo sadašnjem korisniku i uknjižena na tog korisnika.

Raspodjela vlasništva u ovu svrhu zasnivaće se na izvještajima "svake od četiri vlade" u kojima će biti navedena cjelokupna imovina, koju one trenutno koriste za vršenje funkcija javne vlasti, a strane su obavezne da izvještaje dostave OHR-u i drugim potpisnicima sporazuma između vlada u roku od 30 dana od dana potpisivanja sporazuma.

U roku od 30 dana nakon dostavljanja svih izvještaja OHR će potvrditi da se imovina koristi za vršenje funkcija javne vlasti, što predstavlja preduslov za upis prava vlasništva ovoj imovini, navodi se u deklaraciji. U pogledu budućih potreba za imovinom, država bi pripremila procjenu dodatnih potreba za imovinom u vezi sa njenim funkcijama javne vlasti i integracije u EU i NATO, a kada se završi procjena, Savjet ministara bi iz te imovine koja je obuhvaćena moratorijumom odabrao dodatnu imovinu koja je potrebna državi.

Budući da država neće moći odmah utvrditi sve svoje buduće potrebe vezane za EU i NATO, sporazumom između vlada predvidjeće se da imovina zamrznuta privremenom zabranom prenosa vlasištva ostane pod moratorijumom evidentiranim u zemljišnim i drugim javnim knjigama u periodu od dodatnih pet godina, ili sve dotle dok država ne odabere imovinu za svoje sadašnje ili buduće potrebe, predviđa se ovim dokumentom.

Pravo vlasništva nad državnom imovinom koja se nalazi zvan granica BiH, upisala bi se na državu, navodi se, između ostalog, u deklaraciji o državnoj imovini.Deklaracija o vojnoj imovini predviđa da vlasti RS i FBiH bez odlaganja prilože svu imovinsku dokumentaciju koja je potrebna za zaljučenje međuvladinog sporazuma o vlasništvu države nad 69 lokacija nepokretne vojne imovine, za koje je Predsjedništvo BiH odlučilo da će biti korištene za svoje svrhe u budućnosti.
Predlaže se "da se potvrdi da će pitanje vlasništva nad svom neperspektivnom nepokrentom vojnom imovinom koja, u isto vrijeme predstavlja državnu imovinu, biti riješeno posebnim nevladinim sporazumom o drćavnoj imovini ali, takođe, da se da podrška izuzetku prema kome će imovina koju trenutno koriste insitucije visokog obrazovanja ostati u njihovom posjedu, sve dok se ta imovina koristi u svrhu visokog obrazovanja".

Ovo je dio prijedloga sporazuma koji će EU i SAD ponuditi političarima iz BiH u vojnoj bazi međunarodnih snaga u Butmiru kod Sarajeva, gdje se nastavljaju razgovori čiji je cilj uspostavaljanje funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlanskim integracijama.  Razgovore sa liderima u Butmiru vodiće zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, šef diplomatije Švedske, predsjedavajuće EU, Karl Bilt i evropski komesar za proširenje Oli Ren, čiji su ekspertski timovi prošle sedmice vodili intezivne razgovore sa predstavnicima stranaka koje ucestvuju u pregovorima.

Ove prijedloge deklaracija potpisali su, u ime EU, švedski ambasador u BiH Boze Hedberg i američki ambasador Čarls Ingliš. (Srna, foto: RTRS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE