• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koga (ne)sluša Dodik?

"Beograd ne disciplinuje Dodika, niti je Dodik neposlušni vođa koji bi RS odveo u avanturu”, kaže premijerov savjetnik.

 Koga (ne)sluša Dodik? Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nije čvrst u svojim stavovima zbog toga što iza njega stoji Beograd, kako to navode neki beogradski analitičari, već zato što njegov pristup pregovorima određuje volja naroda u Republici Srpskoj, piše Pero Simić, savjetnik premijera RS u kolumni “Politike.”

"Beograd ne disciplinuje Dodika, niti je Dodik neposlušni vođa koji bi RS odveo u avanturu. Učestali kontakti sa Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma nikoga ne treba da brinu, posebno ne evrooptimiste u Srbiji, jer Dodik od Srbije ne bi ništa zatražio što bi oslabilo njen evropski put pošto se i on zalaže za evropske i evroatlantske integracije", naveo je Simić.

Ističe da i nakon više aktuelnih pregovora političkih lidera BiH sa međunarodnim predstavnicima u Butmiru, Banjaluci i Sarajevu nije jasno da li će BiH ostati neproglašeni protektorat ili suverena država (ukidanjem OHR-a) napokon spremna za evropske integracije. "Možda će nešto i biti jasnije ako SAD i Evropska unija usaglase svoje očito još neusaglašene stavove", napominje on.

Republika Srpska i njen premijer Dodik, ističe se u kolumni, nepopustljivi su u stavu da neće prihvatiti ništa što je na štetu RS, protive se bilo kakvom nametanju rješenja međunarodne zajednice i pritiscima bilo koga, reklo bi se i Beograda, ali su i za dijalog, uz naglasak da je dogovor moguć samo traženjem rješenja i konsenzusom tri konstitutivna naroda.

Za taj svoj stav premijer Dodik je našao potvrdu i u mišljenju Venecijanske komisije iz 2003. godine u kojoj se kaže da države koje se pripremaju za evropske integracije treba da preuzmu potpunu odgovornost za procese u sopstvenoj zemlji. Srbi i Hrvati jasno su iznijeli stav da su spremni na to, dok su bošnjački lideri, oslanjajući se na međunarodnu zajednicu, izbjegavali u posljednje vrijeme svaki dijalog.

Dodik jasno iznosi stav da RS nema svoj plan za izlazak iz BiH, ali isto tako naglašava da želi da se ne dovode u pitanje prava RS iz Dejtona. Pri tom treba naglasiti da Republika Srpska nije voljna da ulazi u sukob s međunarodnom zajednicom, već, naprotiv, u potpunosti je posvećena evropskim integracijama i spremna je na dijalog, s tim što demokratija nerijetko u interpretacijama međunarodne zajednice na ovim prostorima ima dva lica, naglasio je Simić.

On je podsjetio da je Vijeće za implementaciju mira u BiH (koji čine predstavnici više zemalja, među kojima i SAD i Rusija) 30. septembra ove godine u svom kominikeu jasno potcrtalo da ustavne promjene nisu dio ciljeva i uslova za zatvaranje OHR-a i evropski put BiH da bi se ni mjesec dana kasnije, kao dodatni uslov, u prvi plan isticala potreba za ustavnim reformama.

Reforma Ustava nije prihvatljiva za RS, kao što ni BiH nije funkcionalna ako će RS biti nezadovoljna.

Dodik je izrazio spremnost da napravi neke manje ustupke u vezi sa ustavnim promjenama u Predsjedništvu, Predstavničkom domu itd., ali krupnije promjene, međutim, ne dolaze u obzir. Posebno ne one koje se odnose na ukidanja entitetskog glasanja, promena u vezi s funkcionisanjem Doma naroda, gdje bi Srbi i Hrvati bili u podređenom položaju, ili unošenjem u Ustav gotovo svih antidejtonskih zakona koje je nametnuo visoki predstavnik.

"Mi nemamo namjeru da rušimo BiH, ali ne možemo dozvoliti da BiH postane muslimanska zemlja", rekao je Dodik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE