• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari: NE butmirskom paketu!

Lideri vodećih partija BiH odbili su butmirski paket predložen od strane međunarodnih zvaničnika u utorak u vojnoj bazi Butmir.

 Političari: NE butmirskom paketu! Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, poslije sastanka sa švedskim ministrom inostranih poslova Karlom Biltom, izjavio je da ponuđeni butmirski paket mjera nije prihvatljiv za RS, ali i da nije ni po principu "uzmi ili ostavi".

Premijer Dodik izjavio je da ima garancije da na razgovorima u Butmiru neće biti nikakvog nametanja rješenja. 

On je podsjetio je da je odbio ponuđeni prijedlog jer ima antidejtonski karakter i naveo da to ne može da bude osnov za pregovore.

"Možemo da razgovaramo o nekim detaljima nanovo, ali ovo ne može da bude osnov za razgovore jer se dramatično mijenja način odlučivanja u BiH, što je neprihvatljivo", rekao je Dodik.

Istakao je da osnovne konture u BiH ne mogu biti narušene i da BiH može biti samo onakva kako se dogovore narodi koji u njoj žive.

"Mi smo spremni da razgovaramo o imovini i da riješimo pitanje zatvaranja OHR-a, ali ako neko želi da OHR ostane, nama ne smeta. Jasno smo rekli, svako nametanje rješenja iz OHR-a znači istog trenutka raspisivanje referenduma", poručio je Dodik i naveo da to znači "da referendum ne raspisuje RS, nego visoki predstavnik u BiH".

Dodik je butmirski sastanak napustio u 15.30 časova zbog ranije najavljenog puta u Beograd, gdje će prisustvovati svečanosti povodom 65. godišnjice oslobođenja grada, kojoj će prisustvovati i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, tokom posjete Srbiji.

I Bošnjaci i Hrvati protiv dokumenta!

Komentarišući ponuđeni paket mjera, lider HDZ Dragan Čović je, takođe, odbacio taj dokument i pozvao na obnavljanje tzv. "Prudskog procesa" dogovaranja o budućnosti BiH, koji se pred kraj prošle godine postigli zajedno on i lideri SNSD Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić.

Čović je u kratkoj izjavi novinarima u Butmiru rekao da su ponuđeni prijedlozi neprihvatljivi za hrvatsku stranu, jer ne obezbjeđuje ravnopravnost hrvatskog naroda sa druga dva u BiH. Rekao je i da sadašnja dvoentitetska BiH ne može opstati.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da na sastanku u Butmiru nije ništa dogovoreno o reformi Ustava BiH, a da pitanja o državnoj imovini mogu biti dogovorena.

"Ujutro je nastavak razgovora, što bi značilo da bi bar oko rješavanja pitanja državne imovine mogao biti postignut dogovor'', rekao je Čović novinarima nakon sastanka u Butmiru.

Prema Čovićevim riječima, potrebno je napraviti jednu vrstu deklaracije o reformi Ustava BiH, kojom bi se definisali određeni principi, slični onima iz prudskog sporazuma.

Lider SDA Sulejman Tihić smatra da ponuđeni paket predstavnika EU i SAD znači poboljšanje rješenja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i rješenja koja sada postoje u BiH, ali da to nije dovoljno.

"Prijedlozi EU i SAD ne rješavaju u cjelosti probleme koje imamo, kao što su efikasnije i funkcionalnije institucije BiH'', rekao je novinarima Tihić nakon butmirskog sastanka.
On je ocijenio da je "neophodno riješiti pitanje deblokada institucija BiH koje se prvenstveno odnosi na entitetski veto", da je potrebno formirati vrhovni sud BiH, te da ovlaštenja OHR-a, kao vrhovnog tumača Dejtonskog sporazuma, budu riješena na ustavan način i prenesena na nadležne insitucije.

"Mi smo rekli da je ponuđeni paket minimum ispod kojeg se ne može ići, ali da ga treba dopuniti, jer bi propast razgovora dovela do radikalizacije situacije u BiH", dodao je Tihić.

"Prijedlog ustavnih promjena nije prihvatljiv za Stranku za Bosnu i Hercegovinu", izjavio je predsjednik te stranke Haris Silajdžić.

Silajdžić je kazao da je osnovni problem što se ovim prijedlogom ponovo ne dotiče entitetsko glasanje te da je ovakav prijedlog na štetu demokratskih građana BiH.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je poslije sastanka u Butmiru da je bio veći optimista nego danas, jer se pokazalo da su lideri pet vladajućih stranaka u BiH udaljeniji nego što su bili prije 10 dana.

"Danas se pokazalo da je vladajuća petorka dalja nego što je bila prije 10 dana, odnosno prije nego što su dobili papir /paket/", rekao je Lagumdžija, ali je dodao da vjeruje da će biti moguće premostiti raskol među njima.

Lagumdžija je istakao da je dobra vijest što su predstavnici međunardne zajdnice posvećeni prevazilaženju postojeće situacije u BiH i da očekuje da će se slični događaji, poput današnjeg sastanka.

Bilt: Želimo da političari međusobno razgovaraju!

Ministar spoljnih poslova predsjedavajuće EU, Švedske, Karl Bilt rekao je da ponuđeni prijedlozi EU i SAD o reformama u BiH nisu zasnovani na principu

"uzmi ili ostavi". Bilt je rekao da je EU i SAD prihvatljiv svaki drugi prijedlog zvaničnika BiH koji može da dobije parlamentarnu podršku.

Dodao je da su međunarodni predstavnici u dokumentu koji su juče ponudili zvaničnicima BiH, predstavili svoje procjene "racionalnog kompromisa", ali da se međunarodna zajednica neće protiviti drugim racionalnim prijedlozima koji dolaze iz BiH.

Istakao je da je cilj predstavnika EU i SAD da sa zvaničnicima BiH razgovaraju o reformama koje državu mogu povesti ka članstvu u EU i NATO, ali da je najvažnije da domaći politički lideri međusobno razgovaraju i pronalaze rješenja.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren upozorio je u Sarajevu da BiH odbijanjem butmirskog paketa rizikuje da ostane samo u pridruženom, a ne punopravnom članstvu EU.

"Političari u BiH treba da budu svjesni da je ovo važan trenutak za zemlju. Ako ne bude napretka u ispunjenju uslova za tranziciju OHR-a, te ustavnoj evoluciji, koja će zemlju učiniti kredibilnom prvo za kandidatski status, a potom i punopravno članstvo, onda zemlja rizikuje da ostane u nekoj vrsti pridruženog članstva, na šta se odnosi Sporazum o stabilizacaiji i pridruživanju, a koji ne implicira punopravno članstvo", rekao je Ren.

Evropski komesar Oli Ren i zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, poručili su da BiH mora provesti neophodne reforme ukoliko želi da nastavi  proces pridruživanja EU i NATO-u.

"Paket će obuhvatiti pitanja koja će omogućiti državi da ima nadležnosti da efikasno ispunjava uslove za članstvo u EU i NATO-u. Ovo je paket i nemoguće je uzeti jedan njegov dio, a drugi odbaciti. Riječ je o izbalansiranom prijedlogu", rekao je Štajnberg.

Politički lideri u Bosni i Hercegovini i predstavnici Evropske unije i SAD u vojnoj bazi NATO-a u Butmiru kod Sarajeva završili su prvu rundu razgovora o promjenama ustava BiH i rješenjima za deblokadu reformskih procesa i ubrzanje evroatlantskih integracija BiH.

Sastankom je kopredsjedavao ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, u ime zemlje predsjedavajuće EU, i zamjenik državnog sekretara SAD Džim Stajnberg. Sastanku je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Razgovori su počeli sa zakašnjenjem, jer su trajale konsultacije predstavnika Evropske unije i SAD sa domaćim liderima, koji odbacuju ponuđeni paket mjera.

Fotografije sa sastanka  pogledajte OVDJE!

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE