• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak "zarobljenih" radnika iz Azerbejdžana

Grupa od 37 radnika iz RS koji su radili u Azerbejdžanu vratili su se kućama, a stvoreni su i uslovi za povratak još 160 radnika.

 Povratak "zarobljenih" radnika iz Azerbejdžana Izvor: MONDO

Miroslav Vučenović, posrednik u angažovanju radnika iz BiH u Bakuu, potvrdio je za "Večernje novosti" da je 37 radnika doputovalo u ponedjeljak uveče oko 21 čas. Prema njegovim riječima, stvoreni su uslovi za povratak još 160 radnika, koji će stići svojim kućama za sedam-osam dana.

Više od 600 radnika, koji su iz Republike Srpske otišli na šestomjesečni rad u Baku, glavni grad Azerbejdžana, zarobljeni su ovoj zemlji bez pasoša i sredstava za život, javili su ranije mediji iz BiH.

Riječ je o oko 300 radnika iz Gradiške i još toliko iz ostalih dijelova zemlje, koji su preko firme „Serbaz" (Serbia-Azerbaijan) početkom jula otišli da rade u ovoj zemlji. Sada iz nje ne mogu da odu jer su im oduzeta lična dokumenta i ostavljeni su bez bilo kakvih sredstava za život. Prinuđeni su da prodaju lične stvari da bi kupili bukvalno komad hljeba!

Nevjerovatna drama koja se dešava u Azerbejdžanu kulminirala je prije nekoliko dana kada je umro radnik Nebojša Kasagić iz Gradiške, čije tijelo ne mogu da prevezu kući kako bi ga porodica sahranila, jer su i njemu, kao i ostalim radnicima, dokumenta oduzeta.

Prema riječima Vučenovića, njegovo telo biće prevezeno u BiH za dva dana. Trošak prevoza tijela od 20.000 dolara, u cjelini će snositi firma “Serbaz”, a transport će organizovati u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova BiH i Ambasadom BiH u Turskoj, koja nerezidentno pokriva Azerbejdžan.

M. L. iz Gradiške, koji je želio da ostane anoniman, zabrinut je za sudbinu svog brata Ž. L. koji je trenutno u Azerbejdžanu i sa kojim je često na telefonskoj vezi.

"Pribojavam se za brata i njegove kolege. Nadamo se da će se, ukoliko se stanje ne normalizuje, vratiti kao azilant. I moj brat i ostali radnici su bez novca i ličnih dokumenata", kaže M. L.

Miroslav Vučenović, inače rođak Bože i Milana Vučenovića, koji su suvlasnici firme “Serbaz”, kaže da se stanje sa radnicima u Azerbejdžanu stabilizuje.

"Isplata plata počela je u ponedjeljak i odvija se po redu kako je ko ispunio uslove za povratak kući. Kad je investitor, a to je Vlada Azerbejdžana počela da kasni sa isplatama, nastali su problemi. Došlo je do kašnjenja od tri mjeseca. Onda je Milan otišao u Holandiju po novac, gdje inače ima dio firme. Novac je prebačen Ministarstvu finansija Azerbejdžana, koje je blokiralo i taj drugi račun. Tako su nastali dodatni problemi", pravda se Vučenović.

Među hiljadu radnika iz BiH u Azerbejdžanu, dvije trećine su iz Gradiške. Duško Đukić radio je u ovoj zemlji u tri navrata po pola godine, a njegovim stopama krenuli su i otac Rajko i brat Dragan.

"Kad sam otišao tamo na posao dobijao sam mjesečno 3-4 naše plate. Radio sam na moleraju i lijepljenju keramičkih pločica. Imam pozitivno iskustvo sa gradilišta iz Bakua i žao mi je svih ljudi koji su kasnije zapali u nevolje", rekao je u telefonskom razgovoru Đukić, koji trenutno radi u Laktašima.

Nikola Kragulj, načelnik opštine Gradiška, nije mogao ništa da kaže o sudbini više od 600 Gradiščana. "Novosti" prenose da je Kragulj na službenom putu u Sarajevu.

Povodom ovog šokantnog problema oglasio se i generalni konzul BiH u Istanbulu Brane Pećanac, koji je zvaničnom notom zatražio od Generalnog konzulata Azerbejdžana objašnjenje i detaljnu informaciju o statusu državljana BiH u toj državi.

Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra inostranih poslova BiH, kaže da ovo ministarstvo do prije nekoliko dana nije imalo nikakve informacije da se nekoliko stotina građana BiH nalazi u Azerbejdžanu, jer njihov odlazak nije prijavljen.

"Trenutno se naš diplomata u Ankari sprema da otputuje u Baku i sastane se sa radnicima i predstavnicima njihovih vlasti. Prethodno će se sastati sa generalnim konzulom Azerbejdžana u Istanbulu i zatražiti objašnjenje. Ne znamo da li će iko odgovarati za ovo što se dogodilo našim građanima, trenutno razmišljamo samo o tome kako da im pomognemo", rekla je ranije Trišić-Babić, i dodala da se nada da se to neće ponoviti i da građani BiH neće više ići u Azerbejdžan, a da se ne jave Ministarstvu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE