• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH sedam hiljada nestalih

Autor SRNA

U BiH se još traga za najmanje 7.000 nestalih lica, iako su relevantne svjetske institucije ocijenile proces traženja nestalih u BiH kao veoma uspješan.

 U BiH sedam hiljada nestalih Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

Nakon proteklog rata, na području BiH do danas je pronađeno i ekshumirano više od 25.000 posmrtnih ostataka lica koja su nestala usljed ratnih dešavanja, odnosno zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava, saopšteno je iz Instituta za nestala lica BiH, povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Više od 22.500 žrtava je identifikovano i predato porodicama da bi ih dostojanstveno ukopale.

Iz Instituta ističu da se u BiH Međunarodni dan ljudskih prava smatra posebno važnim.

Jedno od osnovih ljudskih prava koje je garantovano brojim međunarodnim konvencijama i Zakonom o nestalim licima BiH jeste pravo porodica da saznaju za sudbinu nestalih članova - ukoliko su živi - njihovo boravište/prebivalište, a ako su mrtvi - okolnosti, uzrok smrti i mjesto ukopa, ukoliko je takvo mjesto poznato, kao i pravo da dobiju posmrtne ostatke.

"Pitanje nestalih lica sigurno je jedno od najvažnijih humanitarnih pitanja u BiH i pred nama je veoma važan, ali i težak zadatak. Kako vrijeme odmiče, smanjuje se broj i pouzdanost informacija o potencijalnim lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica", rekao je predsjedavajući Kolegijuma direktora Marko Jurišić.

On je apelovao da se svi koji imaju pouzdanu informaciju o lokaciji potencijalnih grobnica jave Institutu za nestala lica BiH, napominjući da te informacije mogu i anonimno javiti na besplatan broj telefona 080/020-107.

"Očekujemo angažman svih institucija i cjelokupnog društva u BiH da pruže podršku Institutu za nestala lica BiH", dodao je Jurišić.

Iz Instituta poručuju da problem nestalih lica nije samo problem njihovih porodica, već i BiH, koja se kroz institucije mora aktivno uključiti u rješavanje ovog veoma važnog pitanja.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra, kada je 1948. godine proglašena univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kojom su svim ljudima priznata prava na život, slobodu i sigurnost.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE