• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U srijedu sporazum MUP-a RS i Sipe

Autor SRNA

Sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji između Policije Republike Srpske i Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) biće potpisan u srijedu, 16. decembra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je naglasila da saradnja MUP-a Srpske i Sipe postoji i u potpunosti će biti funkcionalna od srijede, kada se jasno definišu sve procedure.

"Ne želim komentarisati tuđe komentare zato što znam da sve izjave date u prethodnom periodu nisu doprinosile rješenju problema. Trudila sam se da moje izjave budu izbalansirane, da ukažem da problem postoji, da ga treba rješavati i da tu nema arogancije i sujete jer je to problem koji se mora riješiti zbog građana koje ne interesuje ko sjedi na kojem nivou vlasti, ko nosi kakvu funkciju i ko želi da se u javnosti izjašnjava na ovaj ili onaj način, već žele da je problem riješen", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske izjavila je danas novinarima u Banjaluci da izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u vezi sa sinoćnjim sastankom ne zavređuju da ih komentariše, već da je važno da je sastanak održan.

"Znala sam za sastanak koji je počeo juče poslijepodne, na njemu su definisane određene stvari. Rečeno je da je potrebno da se pristupi inoviranju i jačanju već postojećeg protokola i procedura da bi se tačno znalo na koji način se ko ponaša kada su riječ o bezbjednosnim agencijama i različitim policijskima strukturama, što je neophodno da se definiše", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da ovo nije prilika u kojoj treba da se komentariše ko je koga prvi zvao, jer se i tu može upasti u određene zamke, niti da li je neko pred nekim pokleknuo, već bi svi trebali biti dovoljno ozbiljni i odgovorni ljudi.

"Treba razumjeti da smo bili suočeni sa velikim problemom koji iziskuje dosta pameti i razuma i odgovornog ponašanja svih nivoa vlasti. U tom smislu ide i naš apel, koji ćemo uputiti danas na sjednici Vlade Republike Srpske u vezi sa ovim pitanjem, kada će i svi ministri biti upoznati sa detaljima dogovora sa jučerašnjeg sastanka", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da nema potrebe da se podiže temperatura i da bilo ko daje neodgovorne izjave jer to ne može doprinijeti rješavanju ovog problema.

"Vladu Republike Srpske interesuje da se razriješi problem, da se definišu jasne procedure, da se zna kako se ponaša koja policija, odnosno bezbjednosna agencija, znajući da je MUP Srpske sastavni dio jednog bezbjednosnog sistema koji postoji u Republici Srpskoj i znajući da postoji logična potreba da svi nivoi vlasti sarađuju s obzirom na brojne izazove", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da prvenstveno treba definisati stvari koje se odnose na borbu protiv terorizma, ali i saradnju koja, ne samo u okviru BiH već i u cijeloj regiji i šire, mora postojati kada je u pitanju suzbijanje različitih kriminalnih aktivnosti.

"Očekujem i da će direktor Policije Republike Srpske i direktor Sipe, kako su nam juče učesnici sastanka obećali, definisati procedure i potpisati taj protokol i sporazum u srijedu. Očekujemo da se to dogodi da bi neometano mogla da se organizuje međupolicijska saradnja", naglasila je Cvijanovićeva.

U Banjaluci su se sinoć sastali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, te direktori Sipe Perica Stanić i Policije Republike Srpske Gojko Vasić povodom prevazilaženja situacije u odnosima saradnje MUP-a Srpske i Sipe.

Na sastanku je dogovoreno da se postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji doradi i precizno definiše, te dogovori buduća saradnja u borbi protiv terorizma.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE