• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragan Čović sa kraljem Saudijske Arabije (FOTO)

Autor SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je tokom susreta sa privrednicima Saudijske Arabije da između dvije prijateljske zemlje nema otvorenih pitanja, ali da ekonomska saradnja nije na nivou na kojem bi mogla biti.

Dragan Čović je zahvalio privrednicima Saudijske Arabije na dosadašnjoj zainteresovanosti za BiH i ulaganja koja su već preduzeli, a posebno se interesovao za radne uslove građana BiH koji već rade u ovoj kraljevini, koji su, kako je obaviješten, na visokom nivou, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Šef Savjeta privrednih komora Saudijske Arabije Abdul Rahman Al-Zamil istakao je da saudijski ekonomski sektor čini svakodnevne napore u uspostavljanju dobrih ekonomskih odnosa sa BiH, te da ga posebno raduje sve veća zainteresovanost saudijskih državljana za turizam u BiH.

U tom kontekstu pomenute su već prisutne hotelijerske i građevinske saudijske firme koje uprkos mnogim administrativnim poteškoćama uspješno posluju u BiH.

Saudijski privrednici, koji su prisustvovali sastanku, rekli su da očekuju poboljšanje saradnje kada je riječ o donošenju odgovarajućih zakonskih okvira kako bi bila nastavljena dodatna ulaganja u BiH za koja, naglašavaju, imaju velikog interesa.



Osim sektora turizma i građevinarstva, privrednici iz Saudijske Arabije izrazili su i veliku zainteresovanost za visokokvalifikovanu radnu snagu iz BiH, te zamolili Čovića da svi zavodi za zapošljavanje u BiH učine više kada je je riječ o posredovanju pri zapošljavanju građana BiH u Savjet privrednih komora Saudijske Arabije.

Privrednici su posebno pohvalili radnike tehničkih nauka koji uglavnom rade na jugoistoku zemlje. Istakli su veliku potrebu za kvalifikovanim medicinskim osobljem svih profila.

S ciljem lakšeg i bržeg uvezivanja poslovnih ljudi dvije zemlje na sastanku je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima, te zaključeno da bi brže dobijanje viza umnogome pomoglo privrednicima, ali i turistima zainteresovanim za dalja ulaganja i češće posjete BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE