• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Edin Sakoč odrekao se državljanstva SAD

Autor SRNA

Edin Sakoč, koji je proglašen krivim da je lagao o svom učešću u ratnim zločinima počinjenim nad srpskim civilima u BiH 1992. godine, odrekao se danas američkog državljanstva i napustiće SAD.

Iz Okružnog suda u Barlingtonu navode da će protiv Sakoča, ukoliko se bude pridržavao svog obećanja, biti odbačene optužbe zbog kojih bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju do deset godina.

Sakoč (56) je dobio rok da najmanje 45 dana prije početka zvaničnog procesa za ukidanje američkog državljanstva da sve sredi kako bi napustio SAD.


Prema sporazumu, državljanstvo neće izgubiti Sakočeva supruga Fata.

"Vjerujemo da je postignuto pošteno rješenje. Sakoč će odustati od američkog državljanstva i napustiće SAD", rekla je glavni tužilac Judžinija Kauls.

Sakoča, koji sa suprugom i kćerkom živi u Barlingtonu, uhapsila je savezna policija u julu 2013. godine.

U optužnici velike porote, koja je otpečaćena juče u Okružnom sudu u Barlingonu, navodi se da je Sakoč u julu 1992. godine oteo i silovao Srpkinju, te da je podsticao na ubistvo njene majke i tetke.

Sakoč i njegov neimenovani saučesnik optuženi su da su oteli Srpkinju iz kuće u Čapljini, gdje se sklonila sa majkom i tetkom. Optuženi je napao i silovao ženu, nakon čega je odveo u obližnji logor Dretelj, gdje su Srbi zatvarani i ubijani tokom rata.

Američka optužnica ga tereti da nije prijavio navodne zločine, prvi put 2004. godine, kada je zatražio boravište u SAD, i drugi put 2007. godine, kada je zatražio i dobio američko državljanstvo.

Sakoč je u januaru proglašen krivim, ali je sudija naredio novi proces, jer je tužilaštvo iznosilo optužbe koje nisu navedene u optužnici.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE