• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Prijedlog budžeta za BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas na vanrednoj sjednici Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Savjet ministara BiH utvrdio je 3. decembra Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu u iznosu 1.720.637.818 KM.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da će BiH sredinom januara predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

On je saopštio da je Predsjedništvo BiH na redovnoj sjednici, održanoj nakon redovne, prihvatilo informaciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića o napretku BiH ka EU i donijelo odluku kojom su se obavezali da će BiH u januaru predati zahtjev za članstvo u EU.

"Možemo biti zadovoljni sa izvršenjem obaveza koje imamo prema EU i kada je riječ o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u smislu `tradicionalne trgovine`", istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, od 15 ključnih tačaka njih 12 ili 13 je prihvatljivo odmah, a o dvije-tri pozicije koje se, prije svega, odnose na mlijeko, mliječne prerađevine, meso i mesne prerađevine, biće razgovarano u narednih 10-ak dana sa predstavnicima EU.

"Pokušaćemo izboriti kvalitetan status kroz vremenski okvir pomjeranja kvota. Želimo da tamo gdje nam neke brojke ne budu odgovarale po strukturi i količini da napravimo određeni reprogram. I ako prihvatimo zahtjev EU nećemo imati nikakve štete za privredu", smatra Čović.

On je dodao da će dogovor oko prilagođavanja SSP sigurno biti završen u narednih 15-ak dana.

"Kada završimo sve uslove iz `tradicionalne trgovine`, ispunili smo sve uslove koji su nam definisani za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU", rekao je Čović.

On je istakao da je konačno usaglašeno da BiH ima koordinacioni mehanizam i da je, zbog prilagođavanja SSP-u, u njega potrebno unijeti određene promjene na način da bude obezbijeđeno da sve odluke i sva unutrašnja organizaciona struktura koordinacionog mehanizma bude usaglašena sa Ustavom u smislu nadležnosti i da se sve odluke u tijelima donose konsenzusom prisutnih kako ne bi bilo blokada rada.

Prema njegovom mišljenju, sam zahtjev za članstvo u EU u suštini ne znači ništa osim dobre volje da se želi ići dalje.

"Procjenjujemo da je sadašnja pozicija BiH idealna da otvorimo svoje pitanje kad je riječ o evropskom putu", konstatovao je Čović.

Budžet FBiH 2, 59 milijardi KM

Federalni ministar finansija Jelka Milićević rekla je danas da Prijedlog budžeta Federacije BiH /FBiH/ za 2016. godinu iznosi 2,59 milijardi KM i veći je za 65 miliona KM u odnosu na nacrt.

Obrazlažući delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH budžet za narednu godinu, Milićevićeva je rekla da su planirani prihodi od privatizacije, koje bi trebalo realizovati prodajom određenih privrednih društava.

"Tri miliona KM dobiće kapitalna preduzeća za finansiranje razvoja kapitalnih projekata", istakla je Milićevićeva.

Ona je dodala da je 11,5 miliona KM predviđeno za smještaj federalnih institucija u Sarajevu i Mostaru, a milion KM za set antikoruptivnih zakona.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE