• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije, ne izlazite bez hirurške maske!

Autor mondo.rs

Sarajevo su i večeras ponovo prekrili vrlo gusta magla i smog

Magla je smanjila vidljivost na cestama glavnog grada, što otežava i odvijanje saobraćaja.

Zbog povećane koncentracije sumpor dioksida i prašine u zraku, iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS apeluju građanima da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju, javlja N1.

Kako je večeras kazala direktorka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić - Taljanović, građani već nakon nekoliko minuta boravka na zraku osjete probleme sa disanjem i glavobolju.

"Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS preporuka svim građanima u kantonu je da bez prijeke potrebe ne napuštaju niti provjetravaju svoje domove, te po mogućnosti koriste filtere u svojim prostorima gdje borave", kaže Softić - Taljanović.

"Ukoliko ipak imaju potrebu za izađu vani, onda obavezno trebaju koristiti hiruršku masku, gazu preko koje idu šal ili marama kako bi zaštiti disajne puteve. Ovo se odnosi na hronične i zdrave osobe, a posebno na visokorizičnu grupu djecu i učenike", poručuje Softić - Taljanović.

Ona građanima u KS apelira na što manje kretanje.

"Ako se u ovakvim okolnostima duže boravi vani, s obzirom da nema dovoljno kiseonika, svako će osjetiti glavobolju, gušenje i imaće iritativni kašalj. Čestice ugljen-monoksida i sumpor-dioksida u kontaktu sa vodom stvaraju sumpornu kiselinu koja razara tkivo", dodaje ona.

Ukoliko osjetite navedene simptome, direktorka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo apeluje da se se javite u Hitnu pomoć tokom noći i zatražite pregled i terapiju od doktora.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE