• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament Srpske: Ne nuklaeranom otpadu

Autor SRNA

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u opštini Dvor u Hrvatskoj.

U ovom aktu navodi se da se Narodna skupština Republike Srpske protivi izgradnji tog odlagališta i traži od Hrvatske da obustavi projekat.

U prijedlogu rezolucije se sa zabrinutošću konstatuje da je lokacija Trgovska gora, koja je predviđena za odlagalište, svega tri kilometra udaljena od opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vanja Bajić istakao je da je na području Trgovske Gore u Hrvatskoj planirano odlaganje otpada koji potiče iz nuklearne elektrane "Krško" i da ukoliko to bude realizovano sve okolne opštine nemaju nikakvu dalju perspektivu.

On je, tokom skupštinske rasprave o navedenoj rezoluciji, naveo da je Hrvatska odlučila da tu gradi odlagalište, jer je na tom lokalitetu nekadašnja kasarna sa izgrađenom nadzemnom i podzemnom infrastrukturom.

Bajić je podsjetio da već postoji Fond za izgradnju odlagališta otpada iz "Krškog" od oko 170 miliona evra, ali da Hrvatska ne želi da gradi odlagalište sa Slovenijom negdje na slovenačko-hrvatskoj granici.

On smatra da je Hrvatska ranije odabrala tu lokaciju čije je stanovništvo, uglavnom, izbjeglo i gdje žive većinom stariji ljudi.

Poslanik SRS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica kaže da je potrebno koristiti argumente koji su na strani Republike Srpske i BiH.

"Problem Trgovske gore može biti riješen, samo moramo biti strpljivi, a svi argumenti su na našoj strani", rekao je Mihajilica.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE