• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protesti na dan zasjedanja Skupštine RS

Autori mondo.ba Autori Agencije

Savez sindikata RS organizovaće proteste uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude usvojen novi zakon o radu, najavila je predsjednik Saveza Ranka Mišić.

Mišićeva nije precizirala o kojem danu je riječ, ali je navela da su zahtjev za proteste već uputili policiji.

"Biću na protestima i učiniću sve što mogu, kao čovjek i radnik, da ne dođe do usvajanja ovakvog zakonskog rješenja", poručila je Mišićeva.

Ona je dodala da je na Savez proteklih mjeseci vršen pritisak da pristane na zakon "koji je napisao Međunarodni monetarni fond (MMF), a kojim se umanjuju radnička prava".

"Činjenica je da su maske pale i da je MMF s proljeća sa predstavnicima vlasti oba entiteta napisao dva skoro ista zakona o radu. Činjenica je da je Vlada usvojila zakon i prije konsultacija i razgovora sa Savezom sindikata", istakla je Mišićeva.

Ona je naglasila da je "cilj pritisaka na Savez podjela odgovornosti za donošenje zakona koji traži MMF i uslovljava kreditna sredstva".

Skupština RS o zakonu o radu 28. decembra

Posebna sjednica Narodne skupštine RS o prijedlogu zakona o radu i prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima biće održana 28.12. u 15 časova, odlučeno je na sjednica Kolegijuma Narodne skupštine. Kolegij je održan povodom zahtjeva Vlade Srpske za održavanje posebne sjednice parlamenta, koja je za dnevni red predložila dva akta - Oba akta upućena su u proceduru po hitnom postupku.

"Sindikat nije odgovoran za donošenje zakona o radu", poručila je Mišićeva.

Ona je optužila Vladu da je ovakvim zakonskim rješenjem izašla iz tripartitnog socijalnog dijaloga i time "otvorila put da se formira ekonomsko-socijalni savjet na nivou BiH, što je zahtjev EU, MMF-a i Svjetske banke".

Mišićeva je rekla da je sindikat jutros uputio pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Srpske Željki Cvijanović u kojem navodi da odgovornost za proteste i loš zakon isključivo i jedino snosi predlagač zakona i oni koji će usvojiti ovaj zakon.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE