• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zasjedanje skupštine, protest sindikata

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Banjaluci će danas Narodna skupština RS na posebnoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o radu. Savez sindikata najavio proteste jer Vlada RS nije uvažila nijedan njihov zahtjev

 Zasjedanje skupštine, protest sindikata Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici trebalo da, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o radu.

Pred poslanicima će se na sjednici, čiji je početak zakazan za 15 časova, po hitnom postupku naći i Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je ranije da su rješenja, predložena u tekstu novog zakona o radu, mnogo bolja od rješenja u Zakonu o radu Federacije BiH (FBiH) i negirao navode Sindikata da je ovaj zakon pisao Međunarodni monetarni fond što pokazuje razlika u predloženim rješenjima Srpske i FBiH.

On je naveo da je poslovna zajednica bila kooperativna i učestvovala u razgovorima o zakonu, te da primjedbi Sindikata nije bilo zato što nisu htjeli dijalog.

"Zakon o radu je veoma bitna tema, posebno za radnike koje predstavlja Sindikat, a oni nisu našli za shodno da razgovaraju o ponuđenom materijalu", rekao je Savanović.

Vladajuće političke partije u Republici Srpskoj smatraju da treba usvojiti novi zakon o radu, jer rješenja koja je donijela Vlada Srpske nisu uperena protiv prava radnika.

Predstavnici vladajućih stranaka navode da je Republici Srpskoj neophodan novi zakon u ovoj oblasti, jer je prethodni donesen prije 15 godina i jer su sve države u okruženju donijele novi zakon o radu.

Stav opozicije je da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga o novom zakonu o radu, da on ne zadovoljava interese radnika, sindikata, poslodavaca, nezaposlenih, kao i da Vlada ovim zakonom dovodi Srpsku u poziciju da bude manje konkurentna za inostrane i domaće investiranje nego Federacija BiH.

Predstavnici opozicionih političkih partija smatraju i da Prijedlog zakona o radu ne bi trebalo po hitnoj proceduri razmatrati u Skupštini.

Savez sindikata najavio je za danas proteste u Banjaluci jer je, kako kažu, Vlada Srpske odlučila da bez saglasnosti radnika donese novi zakon o radu.

Sindikalci su ranije objasnili da proteste organizuju, jer Vlada Srpske nije uvažila nijedan njihov zahtjev.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić najavila je da će nezadovoljni radnici i sindikalci biti u protestnoj koloni, koja će u 14 časova krenuti ispred zgrade Saveza sindikata Republike Srpske.

Ona je pozvala sve radnike, članove granskih sindikata koji su nezdovoljni smanjenjem radničkih prava koje donosi novi zakon o radu, da dođu na poteste.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lucifer

O zakonu o radu na sva zvona... A to sto su podigli namete na penziono i socijalno,nigde ni slova. Zakon o radu stave u prvi plan,i dok se mi zabavljamo time,oni proguraju druge stetne zakoni,i nikom nista. E,svaka vam cast,dokazali ste da smo svi mi,narod,obicne ovcice!

MONDO REPORTAŽE