• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv konzula savjetnika MIP-a BiH

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Velida Hamidičevića (58), zaposlenog u diplomatskom predstavništvu BiH u Parizu koji se tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženog Hamidičevića optužnica tereti da je iskorištavanjem službenog položaja, ovlaštenja, prekoračivši granice svog službenog ovlaštenja ili ne izvršivši svoje službene dužnosti, pribavio imovinsku korist u iznosu koji prelazi 10.000 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je od decembra 2014. godine do juna 2015. godine u svojstvu službenog lica Ministarstva inostranih poslova BiH počinio koruptivna krivična djela, iskoristivši i zloupotrijebivši svoj službeni položaj, s ciljem sticanja imovinske koristi.


On se tereti da je licima koja ne ispunjavaju uslove izdavao putne liste BiH, bez redovne procedure provjere podataka, često i za lica za koja je znao da nemaju državljanstvo BiH, te da nije organizovao niti rukovodio procesom rada i nije vodio poslove Konzularnog predstavništva BiH u skladu s ciljevima i interesima službe niti u interesu BiH.

Optuženi je, prema prikupljenim dokazima, u više od trideset slučajeva, u zamjenu za novčanu naknadu različitog iznosa, uglavnom od više stotina evra, omogućio izdavanje putnih listova osobama, uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, za koje je bio svjestan da ne ispunjavaju potrebne uslove za putovanje i boravak u Francuskoj, niti državljanstvo kao ni uslove za izdavanje navedenih dokumenata.

Navedenim krivičnim djelima nanesena je velika šteta ugledu BiH i nanesena šteta opštoj bezbjednosti i kontroli imigracije u Francuskoj.

Ova optužnica rezultat je rada zajedničkog istražnog tima BiH i Francuske u okviru kojeg je ostvarena značajna saradnju sa tužilaštvom i partnerskim institucijama Francuske.

Istražioci Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, s ciljem prikupljanja dokaza, izvršili su i pretres diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Francuskoj.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE