• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Rusija pokazala prijateljsko lice

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je ponosan na činjenicu da je uvažen u Rusiji koja je pokazala prijateljsko lice u trenutku kada ruše Srpsku.

"Ponosan sam na činjenicu što smo Republika Srpska i ja uvaženi u Rusiji. Zahvalan sam predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i svima sa kojima sam u kontaktu i veoma ih cijenim", rekao je Dodik i dodao da će i dalje biti zahvalan ruskom predsjedniku na razumjevanju.

Komentarišući sve češće ocjene da ga "čuva Vladimir Putin", Dodik je podvukao da nema potrebe za tim.

"Nema potrebe da me iko čuva. Što se tiče Putina, uvijek mi je velika čast kad ga sretnem", istakao je predsjednik Srpske za današnji "Kurir".

Dodik je potvrdio da postoji plan za rušenje Republike Srpske koji se sprovodi u pet tačaka iza kojeg stoji Velika Britanija, a sprovodi ga opozicija iz Republike Srpske, na čelu sa Draganom Čavićem, i Bakir Izetbegović.


"Prva tačka je kriminalizovati mene, zatim urušiti Vladu, treća tačka je skupština, a potom udariti na Radio-televiziju Republike Srpske i na samom kraju na policiju Srpske", upozorio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kakvim je pritiscima izložen i da li ga zovu telefonom nakon što je najavio raspisivanje referenduma o radu pravosudnih organa BiH, Dodik je rekao da ga "nisu zvali, ali su dolazili".

"Rekao sam im: `ajd zdravo` i nastavio svojim putem. Neću da kalkuliše ničim što smatram dugoročnim interesom Republike Srpske koji je primaran", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to što je neko nezadovoljan i ne uvažava da u Dejtonskom sporazumu nema ni Tužilaštva BiH, već je to nametnuto odlukom visokog predstavnika mimo procedure, niko se ne osvrće.

"Ali, to neće vječno biti tako. Trenutno je jedina Rusija koja uvažava međunarodno pravo, dok ga svi ruše", kaže predsjednik Dodik.

Govoreći o stavu Srbije o referendumu i da li mu je premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto sugerisao u vezi sa tim pitanjem, Dodik je rekao da je Vučićeva pozicija o tom pitanju vrlo korektna.

"Kako i sam kaže, postoje pitanja o kojima se slažemo i ona o kojima se ne slažemo. Nije to ništa dramatično. Niko neće nikom da nameće mišljenje i u tome je njegova veličina. Moram da kažem da sam iznenađen njegovom energijom koju pokazuje da promijeni Srbiju. Na tome mu iskreno čestitam", rekao je Dodik.

On je dodao da Vučić lako donosi odluke i da sa njim nema mrcvarenja, što njemu odgovara. "Takođe ne volim da odugovlačim. Dosta smo slični", rekao je Dodik.

U osvrtu na intervju koji je 1996. godine dao "Slobodnoj Bosni", a u kome je rekao da je saradnja sa Haškim tribunalom neophodna i da je neophodno da sud utvrdi da li su Radovan Karadžić i Ratko Mladić krivi, a ne da se svaljuje odgovornost na leđa cijelog naroda, Dodik je rekao da tada nije mogao da ima spoznaju o tome da je Haški sud potpuno neobjektivan.

"Ne možete da prihvatite da je Ante Gotovina pušten, a da, recimo, odgovara Biljana Plavšić. Godine koje su prošle redefinisale su moj stav o Haškom tribunalu. To je sud za Srbe i srpske lidere i politička elita Srpske i Srbije završila je pod nekom pričom o navodnoj kolektivnoj odgovornosti, a drugi nisu odgovarali za svoje individualne zločine. To je pristrasan i neobjektivan sud", kategoričan je Dodik.

Kada je riječ o eventualnoj mogućnosti da se nađe na crnoj listi EU, Dodik je rekao da je izabran da brani interese Republike Srpske, a ne da bude kukavica.

"Na taj način mogu samo da me uvjere da treba da se još jače borim za Republiku Srpsku. Ne mogu oni da prijete izabranom predstavniku naroda, da se on prepadne. Oni ostvaruju politički cilj i čekaju sljedećeg i onda opet prijete", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

jgf

Prijatelji jesu ali jos koliko nasi lete tamo amo sa parama od poreza pa makar da mogu da dobiju kakvu pomoc a ne da se zaduzuju i dizu pozajmice koje ce narod da vrati kroz razne namete i poreze.

PR

@jgf Veći su prijatelji od Erdogana i Turske i svih političara FBiH. Svi traže ukidanje Republike Srpske Rusi i Kinezi uvijek stanu na našu stranu bar politički i stave veto kad treba. A naši političari da su pametni bili bi jedinstveni i radili na ekonomiji a ne optuživali jedni druge i hodali po sudovima kao djeca.

Mile

Samo tako predsjedniče,držite se pravih i vijernih prijatelja.

MONDO REPORTAŽE