• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Potpisaću ukaz o Zakonu

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će potpisati ukaz o Zakonu o radu Srpske.

Dodik je napomenuo da je obaveza predsjednika Republike da, nakon donošenja zakona u parlamentu, potpiše ukaz o proglašenju zakona kada ocijeni da je to potrebno.

"Imajući u vidu da je to već učinjeno, naravno da ću potpisati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući najavu iz Saveza sindikata Srpske da će se obratiti predsjedniku da ne potpiše ukaz o proglašenju novog Zakona o radu, jer je, kako navode, taj akt protiv volje radnika.

Dodik je ocijenio da su jučerašnji protesti Saveza sindikata bili nepotrebni, degradirajući za rukovodstvo sindikata, ističući da mu je žao što je došlo do toga.

"U Srpskoj postoji dosta prostora za dijalog, neke stvari se moraju uraditi i kada je teško, tako se morao donijeti i Zakon o radu. Politizacija svega toga besmislena je i pozivam sve da sjednemo i vidimo na koji način se kretati dalje", rekao je Dodik.

On je istakao da iz Zakona treba izvući najbolje, zaštiti prava radnika, iza čega i vlast stoji.

SINDIKAT: TRAŽIĆEMO DA DODIK NE POTPIŠE UKAZ O ZAKONU O RADU

Član Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske Miroslav Zečević izjavio je danas da će se radnici zatražiti od predsjednika Srpske Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju novog Zakona o radu, koji je, kako kaže, protiv volje radnika.

Zečević je nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata u Banjaluci najavio da će ići u dalju pravnu borbu i obratiti se Ustavnom sudu Republike Srpske za zahtjevom za ocjenu ustavnosti i zakonitosti načina donošenja ovog zakona.

On je rekao da je Predsjedništvo Saveza sindikata najoštrije osudilo, kako je naveo, jučerašnju brutalnu demonstraciju sile nad predsjednikom Saveza Rankom Mišić i nad radnicima.

"Osuđujemo i ponašanje obezbjeđenja Narodne skupštine, koje je na zahtjev potpredsjednika parlamenta Nenada Stevandića na najbrutalniji način izbacilo Mišićevu iz sale Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Zečević.

Zečević je zaključio da će Savez sindikata, bez obzira na sve, i dalje nastojati da svim dozvoljenim sredstvima spriječi da ovaj "sramni zakon ugleda svjetlo dana". 

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da su radnici sa jučerašnjeg protestnog skupa u Banjaluci poslali poruku da postoji glas naroda i demokratija i da se teško do nje dolazi.

Mišićeva je navela da je za svaku osudu ponašanje koje je sinoć doživjela od samostalnog poslanika Vojina Mitrovića i još dva poslanika u parlamentu Srpske čija imena joj nisu poznata.

Ona je rekla da timovi Saveza sindikata rade na podnošenju krivičnih prijava, navodeći da su "kolege iz sindikata bile nezakonito lišene slobode, zaključane u trenutku dok su nju vukli po podu skupštinske sale".

Mišićeva je rekla da Savez sindikata Republike Srpske nije želio da pristane na smanjenje radničkih prava, jer je "novi Zakon o radu nastao na insistiranje i učestvovanje u njegovom donošenju Svjetske banke, Međunarodne organizcije rada, MMF-a i OHR-a, a što je potvrdila Vlada Republike Srpske".

Predsjednik Sindikata radnika uprave Tomislav Vrhovac rekao je da će Predsjedništvo Saveza sindikata u narednom periodu analizirati sve ono što je urađeno na protestima i vidjeti šta dalje da se radi.

On je podsjetio da je ranije najavio da će, ukoliko protesti ne uspiju, zatražiti odgovornost svih organa u Savezu sindikata Republike Srpske.

DODIK: VLAST NEĆE DOZVOLITI ŠIKANIRANJE RADNIKA

Dodik je rekao je da će se ponovo na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske naći ono za šta se pokaže da nije dobro u novom Zakonu o radu, te istakao da vlast neće dozvoliti šikaniranje radnika i reagovaće tamo gdje takva praksa bude uočena.

Dodik je istakao da treba što prije zaboraviti jučerašnji protest koji je bio nepotreban, ali je dio demokratskog dekora koji se dešava i u Srpskoj.

Predsjednik Srpske kaže da mu je drago što na protestima nije bilo nasilja i pozvao je predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranku Mišić na razgovore o svim pitanjima.

"Možemo da se ne slažemo, ali se stvari moraju poštovati. Republika Srpska je došla u fazu kada mora da donese Zakon o radu koji u sebi ima elemente smanjenja određenih prava, ali nije na totalnu štetu radnika, već pokušava da afirmiše dobar rad, da se napravi konkurencija na tržištu rada i da korenspondiramo sa okruženjem koje već ima takvu vrstu zakonodavstva", istakao je predsjednik.

Dodik je rekao da pozdravlja sve koji su bili na protestima i zahvalio se na strpljenju.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kfd

Mislim sa ovakvim stavom da ce gospodin Dodik izgubiti podrsku vecine biraca.Treba radnike i ostale podrzati i zastititi od ovakvih prolema.

Ma Jok

@kfd dodo ce da vlada dozivotno, on cuva RS , samo sto to narod nece da vidi, treba narodu djozluke kupiti

MONDO REPORTAŽE