• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen budžet BiH

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u oba čitanja Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH, u ukupnom iznosu 1.720.637.818 KM.

 Usvojen budžet BiH Izvor: Samir Cacan, MONDO
Izvor: Samir Cacan, MONDO

Od ovog iznosa, za finansiranje institucija BiH predviđeno je 950.000.000 KM, a za servisiranje spoljnog duga 770.637.818 KM. Izdvajanje za servisiranje spoljnog duga veće je za 157.000.000 KM u odnosu na ovogodišnji budžet.

Za budžetsku rezervu u budžetu BiH za 2016. godinu predviđeno je 959.000 KM.

Usvojen je i prijedlog zaključka poslanika SDA Salka Sokolovića da se zaduži Savjet ministara da koriguje odluku o regresu i da svim zaposlenim sa koeficijetom četiri i više utvrdi regres od jedne marke kako bi priča o štednji bila dosljedna.

U raspravi prije glasanja Mirsad Isaković iz SBB-a ocijenio je dobrim da BiH ima usvojen budžet do kraja godine, ali da nije dobro što nije ispoštovana zakonom propisana procedura donošenja budžeta.

"Ovaj budžet je administrativni i dužnički - administrativni jer je uslovljen fiskalnim okvirom, i dužnički jer dospijeće anuiteta rapidno raste", objasnio je Isaković.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da ga zabrinjava raspored sredstava na rashodovnoj strani i da je trebalo smanjiti budžetska sredstva institucijama koje nisu opravdale svoje postojanje.

O budžetu BiH za 2016. godinu danas će raspravljati i odlučivati i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE