• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savez logoraša: Neprihvatljiva proslava Dana RS

Autor Anadolija

Savez logoraša u BiH zajedno sa Udruženjem “Žena žrtva rata” najoštrije je osudio odluku nadležnih organa Republike Srpske da i pored odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 9. januar 2016. godine obilježe kao dan tog enitteta.

Iz Saveza logoraša u BiH i Udruženja "Žena žrtva rata" ukazuju da je 9. januar 1992. godine bio uvod u godine horora i pakla za pripadnike nesrpskog stanovništva.

"Nedugo nakon ovog datuma, uslijedila je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, zauzimanje gradova, likvidacija i protjerivanje civila, formiranje logora u kojima su civili sistematski ubijani, mučeni, silovani. Rezultat ovog datuma danas se može sumirati u 200.000 logoraša držanih u 657 logora i zatočeničkih objekata, 30.000 ubijenih i 25.000 silovanih u logorima – muškaraca, žena i djece. Temelji Republike Srpske nastali su upravo na ovim osnovama. Rezultat ovog datuma je genocid počinjen u brojnim gradovima diljem Bosne i Hercegovine", navode iz Saveza logoraša u BiH i Udruženja "Žena žrtva rata".

Podsjećaju da brojne porodice još uvijek traže svoje najmilije čije su kosti utkane u temelje Republike Srpske te da nije vrijeme za slavlje i političke malverzacije čelnika tog entiteta.

"Republika Srpska nije entitet samo jednog naroda i ne bi smjela zbog građana drugih nacionalnosti, da insistira na obilježavanju jednog događaja kakav je ovaj. Do sada je pred Haškim tribunalom i Sudom BiH pripadnicima vojske i policije, te čelnicima Republike Srpske izrečeno 2.236 godina i pet doživotnih kazni zatvora. Brojni postupci dokazivanja počinjenog genocida su i dalje u toku. Istinski žalimo što se u Bosni i Hercegovini ne poštuju odluke Ustavnog suda", navode iz Saveza logoraša u BiH i Udruženja "Žena žrtva rata".

Pozvali su institucije i građane Bosne i Hercegovine da istinski rade i djeluju u cilju stvaranja suživota, pomirenja i tolerancije u BiH, kao i predstavnika međunarodne zajednice, kako bi u Bosni i Hercegovini istinski zaživjela osnovna ljudska prava i slobode, bez obzira na etničku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Bravo za ovaj clanak. Evo cistog dokaza da ta vasa BiH ne postoji. To sto ovi iz đderacije zele da komsiji crkne "kr.v." to znamo i bez vaseg pisanja.

boki

Ko vas pita u federaciji sta vi volite ili nevolite u RS.Mi smo druga kuca u koju komsija nema dozvolu da uđe odim ako ga domacin ne pozove.To je kultura.

RVI

I za nas je BiH neprihvatljiva država !!! Gdje su srpske žrtve u ratu od 1991 do 1995 godine?

MONDO REPORTAŽE