• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Narod će odlučivati o članstvu u NATO

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će narod odlučivati o eventualnom članstvu BiH u NATO savez, a ne političke elite.

"Narod će odlučivati o tome da li želi da ovaj prostor bude integrisan u NATO, a da Srbija bude izvan i da li želi granicu na Drini. Kakva bude odluka naroda, takva će biti i moja odluka u vezi sa tim", rekao je Dodik.

Govoreći o vojnoj imovini u BiH, predsjednik Srpske je podsjetio da je to pitanje regulisano prije nekoliko godina sporazumom političkih lidera kada je rečeno da će biti regulisana i vojna i sva ostala imovina u BiH.

"Nemam ništa protiv da se aktivira taj sporazum koji su potpisali lideri političkih partija. Ne možemo da odustajemo od sporazuma koje potpisujemo. Oni koji su htjeli da se to ne provede krivi su zašto to pitanje nije do sada riješeno", zaključio je Dodik.

Mir i stabilnost sveti cilj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su mir i stabilnost u Srpskoj, BiH i regionu sveti cilj oko koga svi moraju biti okupljeni, dodajući da Republika u tom pogledu čini maksimalan napor.

Na božićnom prijemu, koji su organizovale komanda i jedinice Oružanih snaga BiH smještene u kasarni "Kozara" u Banjaluci, Dodik je rekao da je na prijemu iskazano jedinstvo prema očuvanju stabilnosti i mira na ovim prostorima.

On je istakao da Srpska mora ostati vidljiva komponenta u Oružanim snagama BiH onako kako je to predviđeno zakonima koji regulišu tu oblast.

Navodeći da ima onih koji u ovoj oblasti žele još više da izvrše centralizaciju, Dodik je istakao da je od ključnog nacionalnog i državnog interesa Srpske da u Oružanim snagama BiH bude vidljiva srpska komponenta.

On je podsjetio da je Republika Srpska stvorena zato što je to bio politički zahtjev srpskog naroda na ovim prostorima u momentu raspada bivše Jugoslavije, kako bi bio siguran i slobodan.

"Važno je da Republika Srpska ostane kao država u svojim okvirima, da jača svoju autonomiju i da pruži nemjerljiv doprinos stabilizaciji prilika u BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska zbog BiH ne treba da pristane na bilo kakav prenos nadležnosti i umanjenje njenih prava.

Dodik je rekao da je Ustav BiH ključno pitanje odnosa u BiH u budućnosti, podsjetivši da je Ustav BiH napadnut od visokih predstavnika, koji su sa strancima devastirali Dejtonski mirovni sporazum.

"Dejtonski sporazum mora biti doveden u balans i vrijeme koje dolazi moraće biti posvećeno tome", rekao je Dodik.

On je naglasio da Dan Republike - 9. januar ostaje sveti dan Srpske, čija će proslava biti nastavljena bez obzira na sramnu i političku odluku Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao da je Srpska odlučna da nastavi da obilježava sve svoje važne datume, uvjerena da time ne čini nikome ništa loše.

"Republika Srpska je spremna da prihvati svakoga ko dođe na našu svetkovinu dobrog srca i dobre namjere", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je božićni prijem važan događaj za Srpsku jer pokazuje snagu i prisustvo srpske komponente u Oružanim snagama BiH.

"To pokazuje profesionalnost oficira, podoficira i vojnika iz reda srpskog naroda u Oružanim snaga BiH", rekao je Ivanić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da je božićni prijem prilika da se upute poruke mira i tolerancije.

"Drago nam je da nas okuplja Božić - praznik mira i sa ovoga skupa šaljemo poruku da želimo mir i toleraciju u BiH i to je ono za šta ćemo se zalagati u Ministarstvu odbrane BiH", rekao je Jerinić.

Prijemu su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predstavnici Eufora, Nato štaba u Sarajevu, vojno-diplomatskog kora u BiH, te mnogobrojni pripadnici Oružanih snaga BiH i penzionisani generali Vojske Republike Srpske.

Skup je blagoslovio NJegovo preosveštenstvo vladika bihaćno-petrovački Atanasije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE