• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH zvanično obavijestila Holandiju da želi u EU

Autor mondo.ba

Vlasti Bosne i Hercegovine zvanično su obavijestile Brisel o namjeri da se pridruže Evropskoj uniji.

 BiH zvanično obavijestila Holandiju da želi u EU Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Kako je kazao Bert Koenders, ministar spoljnih poslova Holandije koja predsjedava Evropskom unijom, bh. vlasti kontaktirale su predsjedavajuću državu i izrazile svoju namjeru da uskoro apliciraju za članstvo u EU, javio je Sputnik, a prenose "Nezavisne novine".

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je krajem novembra kako će vlasti Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko mjeseci, a najdalje do februara 2016. godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je krajem decembra prošle godine da će BiH do kraja januara podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, a početkom 2017. dobiti status kandidata,

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, demantirao je Zvizdića i Čovića te kazao da će BiH predati aplikaciju za članstvo u EU predati u vremenu kad Holandija predsjedava, a to je u narednih šest mjeseci.

On je tada rekao da nije siguran da će aplikacija biti predata u januaru ove godine, ali da će BiH u narednih šest mjeseci sigurno predati kredibilnu aplikaciju za članstvo.

"Sigurno ćemo aplikaciju predati u narednih šest mjeseci i to je realan rok. Vjerovatno će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) doći u prvi plan", kazao je Šarović novinarima početkom januara.

CRNADAK: ŽELJA ZA ČLANSTVOM U EU OD RANIJE JE POZNATA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas Srni da vijest nekih agencija da su vlasti BiH zvanično obavijestile Brisel o namjeri da se pridruže Evropskoj uniji "ne predstavlja nikakvu ekskluzivu, nikakav spektakl, jer je to već od ranije poznato".

"Predsjedništvo BiH, Savjet ministara BiH i druge institucije u BiH, kao i Republika Srpska i Federacija BiH od ranije su se pozitivno izjasnile o tome da maksimalno ubrzamo naš evropski put, i očekujem da naša aplikacija za članstvo u EU bude uskoro predata", rekao je Crnadak.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH utvrdilo da predaja kredibilne aplikacije bude do kraja ovog mjeseca, te da u skladu sa tim institucije u BiH rade maksimalno brzo i snažno da pokušaju ispuniti taj rok, a ako ne, onda bi to trebalo da bude što prije moguće.

Prema tome, zaključuje Crnadak, ova vrsta potvrde da postoji takva namjera BiH je nešto što nije nikakvo iznenađenje i opšte poznata je stvar.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

fij

I sada smo jad i cemer,sta bi tek bili kad bi primili bih u eu.Prosjaci.Obican narod nema za hljeb.Kuku nama.Ode i koza sa leda radnika i penzionera.

MONDO REPORTAŽE