• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje: Sve manje vjere u političare

Autor Anadolija

Rezultati ankete Centra za društvena istraživanja Analitika su pokazali da je i tokom 2015. godine nastavljen trend nepovjerenja građana u političke partije i institucije vlasti u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju Analitike, objavljenom u decembru 2015. godine, navodi se da je trend nepovjerenja građana naspram institucija vlasti i političkih partija nastavljen i u 2015. godini, i sličan je rezultatima istraživanja iz 2013. i 2014. godine.

"Kako pokazuju rezultati za 2015. godinu, vidljivo je da se nekoliko institucija izdvaja po nivou nepovjerenja građana prema njima. Većina građana najmanje vjeruje političkim strankama. U 2015. čak je 62,3 posto građana navelo da uopće nema povjerenja u političke stranke, dok kombinirano sa stavom 'nemam previše povjerenja' (14,9 posto), ukupan broj onih koji koji ne vjeruju političkim strankama iznosi 77,2 posto. U ovu kategoriju spada i niz drugih institucija prema kojima uopće nema povjerenja više od 50 posto ispitanika: kantonalni parlament (51 posto), kantonalna vlada (52,2 posto), državna vlada (52,8 posto), entitetska vlada (51,5 posto), državni parlament (50,3 posto) i entitetski parlament (49,6 posto)", navodi se u izvještaju.

Rezultati istraživanja pokazali su da religijske institucije uživaju najveći nivo povjerenja, s obzirom da je 65,2 posto ispitanih izjavilo da ima veliko povjerenje (27,4 posto) ili da ima donekle povjerenja (37,8 posto) u ove institucije.

Slijede neprofitne organizacije sa 63,4 posto ispitanika koji su izjavili da imaju veliko povjerenje ili da imaju donekle povjerenja u njih.

"Kao i prethodne dvije godine, građani su naveli da imaju visok stepen povjerenja ili da imaju donekle povjerenja u institucije, organizacije i preduzeća koje pružaju neke od osnovnih usluga, kao što su komunalne usluge i sigurnost. U ovu grupu spadaju komunalna preduzeća (63,3 posto), policija (62,4 posto) i vojska (60,5 posto)", navodi se u izvještaju Analitike.

Istraživanje je u novembru 2015. godine proveo Centar za društvena istraživanja Analitika u saradnji sa istraživačkom agencijom Mareco Index Bosnia. Istraživanje je urađeno telefonskom anketom CATI na uzorku od 1.000 slučajno odabranih ispitanika na cijeloj teritoriji BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

istraživanje?

Već zamišljam ovo istraživanje. Uzeli iz nekih izdašnih izvora pare za projekat a onda poslali klince da po ulicama presreću ljude i tako zaustavljali "čitaj prepadali" i pitali imate li povjerenja u stranke, političare ... Ako je 50% odgovorilo da ima, to treba upisati u Ginisovu knjigu rekorda, mislim da im je odgovorio da ima samo ko nije ni čuo pitanje i mislio je da su prosjaci neki pa samo da mu sjaše s glave a onda su oni to anketari uz kaficu korigovali pa rekli glupo je da stavimo 90% u ostalim državama je trend 30-40 ajd mi ćemo upisati 50% i da uzmemo lovu za projekat

dui

Narod nema vise ni strpljenja ni vjeru u politicare.Jedno obecavaju a posle lazu narod do besvjesti.Nemaju granicu ni u trosenju para od poreznih obveznika.Svako ko moze (a malo je takvih)pokusava stedjeti samo se politicari rasipaju.I onda kome vjerovati?

MONDO REPORTAŽE