• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ne može u EU zbog terorizma

Autor SRNA

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Milica Marković kaže da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nema hrabrosti da u Sarajevu otvoreno kaže razlog zbog čega BiH ne može da podnese aplikaciju za kandidaturu u EU.

Markovićeva ističe da je Ivanićeva izjava o podnošenju aplikacije do kraja januara potpuno neutemeljena, da je to zavaravanje javnosti.

"Cijelu 2015. godinu slušali smo od članova Predsjedništva BiH da će danas-sutra, naredni mjesec BiH podnijeti aplikaciju za kandidaturu u EU ali se to nije dogodilo i, po svoj prilici, neće se ni dogoditi u narednom periodu", smatra Markovićeva.

Ona je napomenula da je, osim niza problema, u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH ka evrointegracijama, kao jedan od ključnih naveden problem terorizma, odnosno bezbjednosne situacije u BiH.

U poglavlju o toj oblasti, ističe Markovićeva, navodi se da je vehabijski pokret u BiH ozbiljna prijetnja bezbjednosti, ne samo BiH nego i šireg regiona i da BiH nije preduzela adekvatne mjere da bi se borila protiv takve pojave, a time pomogla i drugim zemljama u okruženju da borba bude efikasnija i intenzivnija.

Markovićeva napominje da je BiH okarakterisana kao potencijalno najopasnija zemlja na Balkanu, koja je, zapravo, centar za regrutaciju potencijalnih budućih terorista koji djeluju i u BiH ali i u široj regiji.

"Ta etiketa je ozbiljno zabrinula neke članove Evropske komisije, koji zbog toga prolongiraju podnošenje aplikacije BiH, a ne zbog dorade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ispunjavanju njegovih mjera, izmjene uslova trgovine sa Hrvatskom zbog toga što je ona postala članica EU i slično", pojasnila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, Ivanić umjesto da otvoreno kaže u Sarajevu, kao srpski član Predsjedništva BiH, da je to razlog i problem zbog kojeg BiH ne može da se kandiduje, on napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i institucije Srpske i govori o tome da Republika Srpska ne zna kuda ide i kuda je vodi njeno rukovodstvo.

Ona smatra da se Ivanić "u svom konformističkom statusu i odnosu prema Republici Srpskoj" potpuno ućutao i da svojim pasivnim odnosom prema Srpskoj istovremeno nju i njene građane uvodi u veliku opasnost.

"Ivanić ne čini ono što je potrebno da učini, a znamo da je u nekim lošim djelima i postupcima, onaj ko ne čini što može da učini, gotovo isto kao i onaj koji je počinilac tih djela", zaključila je Markovićeva.

Markovićeva je napomenula i da su proteklih dana potpuno nekoordinisane izjave Ivanića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

"Čuli smo ovih dana da Šarović kaže da će to biti negdje u junu, julu, a Ivanić kaže da će to biti do kraja januara. Dakle, potpuno nekoordinisano i lutanje u saopštenjima i obavještavanju javnosti", dodala je Markovićeva.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

posteni radnik

ja sta li ce biti da si se ti oglasila Milice,mora da ti je gusto za fotelju ,dosad li cumurala u zajednickim i samo platu primala za veliko "ništa" ko i svi u zajedn.instit.sto primaju plate za nerad.zbog vas ce mo dozivit scenarijo Grcke.sram vas bilo za sta platu primate!?????

MONDO REPORTAŽE