• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Teroristi prepreka na putu ka Evropi

Autor mondo.ba

Optimistične najave domaćih zvaničnika da će BiH u ovom mjesecu podnijeti aplikaciju za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji ozbiljno su poljuljane.

 BiH: Teroristi prepreka na putu ka Evropi Izvor: iStock
Izvor: iStock

Mnoge članice Unije smatraju da je za ovaj potez prerano, zbog nesprovođenja reformi, ali kako saznaju Večerenje novosti, u parlamentu BiH, ključni problem su - vehabijski teroristi koji slobodno vršljaju zemljom!

Zvanični stav Brisela je da BiH nije ispunila obećanje preuzete potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Reformskom agendom, jer nije u potpunosti sprovela ključne reforme.

Međutim, najveći problem je slaba borba protiv terorističkih ćelija u zemlji i činjenica da brojni džihadisti iz BiH ratuju u Siriji i Iraku i da su ozbiljna prijetnja po bezbjednost regiona i EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da će BiH krajem januara predati aplikaciju za članstvo u EU.

"Taj rok neće biti prolongiran", poručio je Čović.

I član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je naglasio da će BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u EU krajem ovog mjeseca ili početkom februara, što, kako je naveo, podržavaju ključni ljudi evropskih institucija.

Međutim, evropski zalet domaćih vlasti usporio je ambasador Holandije u BiH Jurijan Krak, čija zemlja predsjedava Savjetu EU, izjavom da bi veliki broj članica Unije pozdravio aplikaciju BiH za članstvo u EU, ali da ima i onih koje smatraju da bi ona sada bila preuranjena!

"U ovom trenutku nismo uvjereni da postoji dovoljno podrške u Savjetu za podnošenje aplikacije za članstvo", rekao je Krak.

Prema njegovim riječima, BiH kreće u pravom smijeru i dosta je posla dobro uradila prošle godine. Dodao je da će Holandija primiti aplikaciju BiH, ako ona bude podnesena u narednih šest mjeseci.

"Da budem sasvim iskren, kao predsjedavajući, mi bismo radije stavili aplikaciju BiH na dnevni red kad budemo sigurni da je svih 28 članica EU spremno da je prihvati", rekao je Krak.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Milica Marković kaže da je najveći problem na putu BiH ka EU - terorizam.

"BiH ne može još da podnese aplikaciju za članstvo u EU zbog rasta terorističkih prijetnji u zemlji. Najave o podnošenju aplikacije do kraja januara potpuno su neutemeljene",  tvrdi ona.

ŠTERN: ID REGRUTUJE LjUDE U BiH

Islamska država regrutuje ljude u BiH isto kao što to radi svuda po svijetu, izjavila je Džesika Štern, jedan od vodećih svjetskih eksperata u oblasti terorizma. Dodala je da je ID kreirala novu ideologiju i vjeru. Ona smatra da će borba protiv ID potrajati jer, kako kaže, oni regrutuju i pojavljuju se u zemljama u kojima je državna vlast slaba i neefikasna.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Moj zakljucak je isti odnosno lepo su im rekli

MONDO REPORTAŽE