• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Institucije ćute o deportaciji teroriste u BiH

Autor mondo.ba

Regionalna i svjetska vijest o deportaciji zatvorenika američkog Gvantanama u BiH, najmanje je izazvala pažnju domaćih institucija.

Očekivalo se da progovore o budućem statusu u BiH, Egipćanina Tarika Mahmuda al Savaha, optuženog za bliske veze sa Al Kaidom, ali o tome svi ćute.

Zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Kresić, obećao je da će o svemu govoriti, ali se brzo predomislio. Ni u Službi za poslove sa strancima nisu željeli da pričaju o ovoj temi. Savah, koji ima i državljanstvo BiH , u američkom zatvoru je proveo 14 godina. Uhapšen je kao član terorističke organizacije gdje je bio ekspert za pravljenje eksploziva, a služio je i kao trener bombašima. Tokom rata u BiH bio je pripadnik jedine El Mudžahid, a Nedeljko Mitrović zatražio je reakciju Tužilaštva BiH , podsjećajući i da je Savah potencijalna opasnost po bezbjednost u BiH, prenosi ATV.

“To je jedno zlo koje mislim da BiH još ne shvata, barem jedan dio. Prije svega mislim na bošnjačku stranu. Kakve su u budućnosti opasnosti po zajednički život na prostotu BiH”, rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U Tužilastvu BiH su takođe bez bilo kavog komentara. Kako institucije o svemu ćute, niko sa sigurnošću još ne zna da li je Savah već stigao u BiH ili se njegov dolazak tek očekuje. Iako su iz Ministrastva bezbjednosti za detalje deportacije uputili na policijske agencije iz Sipe su proslijedili kratak odgovor u kome kažu da nisu dobili zvanične informacije o deportaciji pomenute osobe.

Bivsi ministar bezbjednosti BiH potvdio je da se radi o prvom slučaju deportacije u BiH optuženika za bliske veze sa terorističkom organizacijom. Sadik Ahmetović ipak vjeruje da će nadležne institucije obezbjediti adekvatan tretman za Savaha, uzimajući u obzir njegovu prošlost. Savah je navodno tokom boravka u američkom zatvoru pretrpio teška zdravstvena oštećenja, a u vrijeme američkog predsjednika Džordza Buša proglašen je izuzetno opasnom osobom. I u Crnu Goru će uskoro na resocijalizaciju biti upućen jedan zatvorenik Gvantanama, koji je iza rešetaka proveo 13 godina.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

jtz

Zato su placeni.

Gz

Gukni golube Ivanicu. Bosicu. Mekticu a bogami i Vi iz RS-a posebno ti Dodik preko ovog se ne moze preci

MONDO REPORTAŽE