• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matanović i Suljagić na "bijelom hljebu"

Autor mondo.ba

Slavko Matanović, bivši ministar komunikacija i transporta, i Emir Suljagić, bivši zamjenik ministra odbrane, uzeli su naknade u narodu poznate kao "bijeli hljeb".

 Matanović i Suljagić na "bijelom hljebu" Izvor: mondo.ba, Samir Cacan
Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Tako će ovi bivši DF-ovi kadrovi u Savjetu ministara BiH, iako ne rade, iz budžeta u narednih godinu dana primati po 2.847,94 KM, odnosno 1.954,47 KM.

Zanimljivo je da se upravo DF - partija iz koje su kandidovani Matanović i Suljagić, oštro protivi privilegiji koju uživaju samo poslanici i bivši ministri i u prethodnom periodu nekoliko puta je tražio ukidanje "bijelog hljeba", pišu Nezavisne novine.

"Moja stranka i ja se zalažemo za ukidanje prava na 'bijeli hljeb', ali odlučio sam da ga uzmem jer na to još imam pravo", rekao je juče kratko Matanović.

Za razliku od Matanovića, njegov kolega Suljagić, koji je nedavno i izbačen iz DF-a, rekao je da nema nikakav komentar te da ga ne uznemiravamo jer je on sada "privatno lice", tako da nema nikakvih obaveza da nam nešto objašnjava.

"Ako nađete da sam prekršio zakon ili bilo šta, podnesite krivičnu prijavu", kratko je rekao Suljagić.

Inače, ovo nije prvi put da Suljagić koristi pravo na "bijeli hljeb" jer je i prije tri-četiri godine u svoj džep inkasirao nešto manje od 30.000 KM.

Naime, Suljagić je 12. januara 2011. godine izabran na funkciju ministra obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevu, međutim 13 mjeseci kasnije podnio je neopozivu ostavku, a nakon toga zatražio da mu se isplaćuje "bijeli hljeb" u narednih 12 mjeseci, što mu je i odobreno, tako da je mjesečno u džep stavljao nešto više od 2.200 KM iako ništa nije radio.

"Bijeli hljeb" podrazumijeva da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici, poslanici mogu primate platu i nakon okončanja mandata, što je rijedak slučaj u EU.

Ovo pravo zvaničnicima omogućava zakon koji su sami izglasali, a koji su do sada, obično pred izbore, pokušali promijeniti nekoliko puta, međutim to im nikada nije pošlo za rukom jer su uvijek pronađeni neki proceduralni problemi.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

crni dani

Dace Bog da im presjedne.

kgf

Dali treba iz RS da se pune instituvije u prokletoj bih i da bi najgori imali nabolji hljeb protiv koji su radili.Ako su vjernici i ako im vjera propovjeda grijeh.Misle li da je greota uzeti od sirotinje 12 mjeseci po 22 000km.Pa kpliko je takvih.Plus stranci.Sta ostade sirotinji.Dali se iko boji boga?Pare koje su nakupil nemogu ih oprati pred bogom

MONDO REPORTAŽE