• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Geografija zločina na Internetu

Jednostavnom pretragom na Internetu sada su dostupni podaci o stradanjima ljudi i kulturnog nasljeđa tokom proteklog rata u BiH.

 Geografija zločina na Internetu Izvor: MONDO

"Bosanski atlas ratnih zločina" novi je projekat Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Sarajevo.

Mirsad Tokača, direktor IDC-a, kazao je da je ovo geografija zločina u BiH te upozorio da projekat na kome su radili skoro dvije godine nije završen i da će se podaci još prikupljati i dopunjavati.

"Bosanski atlas ratnih zločina" dostupan je na adresi www.idc.org.ba. Danas će biti njegova zvanična prezentacija u Sarajevu, a u narednom periodu i u ostalim gradovima BiH, regiona i svijeta.

Radi se o dokumentu u digitalnoj formi - geografskom informacionom sistemu (GIS), zasnovanom na Google Earth tehnologiji koji sadrži činjenice o ratnim događajima u BiH te omogućava pristup dokumentiranim informacijama iz baze podataka IDC-a, ali i drugih organizacija i pojedinaca.

"Ovo je projekat zasnovan na činjenicama, bez pretenzija da bilo kome tumačimo šta se desilo i kako. Mi im nudimo činjenice a svako neka zaključuje šta se dešavalo. Ovo je naš izazov svima koji su nas proteklih godina kritikovali jer mi smo svoj rad izložili građanima, oni imaju pravo da znaju. Ovdje ima više istina, ali istina koja se ne zasniva na činjenicama je sumnjiva", rekao je Tokača i ponovio da samo uz činjenice može prestati manipulacija brojem žrtava u BiH.

U atlasu se nalazi oko 96.000 imena žrtava rata do kojih su u svom prethodnom projektu o ljudskim gubicima došli timovi IDC-a, a uskoro će dodati i indirektne žrtve rata.

Tokača je predstavljajući projekat novinarima u Sarajevu elektronski "prošetao" kroz BiH i pokazao da se mogu vidjeti podaci o zločinima u svakoj opštini i svakom mjestu gdje su zabilježeni. Posebnim "ikonicama" obilježena su ubistva, masovne grobnice, silovanja, porušene crkve, džamije i spomenici kulture.

"Ulaskom" u jedan grad ili opštinu na mapi dostupni su podaci o žrtvama, sudske presude u vezi sa stradanjima na tom području, ali i video-zapisi stradanja u proteklom ratu, ali i fotografije sa ekshumacija.

Tokača je naglasio da može postojati debalans u dostupnim podacima u atlasu jer je video-zapisa i fotografija bilo više u urbanim sredinama, ali kaže da su dostupne i sudske presude i optužnice na veb portalu IDC-a.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE