• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament FBiH: STOP nuklearnom otpadu

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno je usvojio deklaraciju o neprihvatanju odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, uz granicu BiH.

 Parlament FBiH: STOP nuklearnom otpadu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Ova deklaracija trebalo bi da bude podstrek državnim organima da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti, imajući u vidu zaključak najvišeg zakonodavnog organa u FBiH. Ova deklaracija je na fonu obostranih interesa dvije zemlje", rekao je predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović.

Poslanik SDA Kasim Mulalić prethodno je u obrazloženju deklaracije rekao da je informacija o odlaganja radioaktivnog otpada u blizini granice BiH uznemirila stanovništvo Unsko-sanskog kantona.


"Ova lokacija je od BiH udaljena svega tri kilometra, a vodotoci se mogu lako zagaditi. Biljni proizvodi se više ne bi smjeli konzumirati zbog velike opasnosti po ljudsko zdravlje. Osim direktnog uticaja na zdravlje ljudi, mogla bi biti uništena i perspektiva cijelog kraja", naglasio je on.

U okviru poslaničkih pitanja, poslanik SDA Kenela Zuko tražila je izglasavanje zaključka da Visoki sudski i tužilački savjet povuče svoj dopis sudovima i tužilaštvima kojim se od rukovodilaca pravosudnih institucija traži sprovođenje zaključka u vezi sa zabranom nošenja vjerskih obilježja svim zaposlenima u pravosudnim institucijama, čime se, kaže Zuko, direktno krše ljudska prava zagarantovana konvecijama, Ustavom i zakonima BiH.

Na predloženom dnevnom redu Predstavničkog doma nalazi se i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršnom postupku koji je u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku, Prijedlog zakona o porezu na dobit, kao i Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE